Waarom is muzikaal inzicht zo belangrijk? [2020]

In mijn muzieklessen leg ik veel nadruk op het begrijpen van ‘waarom, hoe en wat je aan het doen bent’ (Golden Circle van S. Sinek).
Je leert naast pianospelen en leuke stukken ook bijvoorbeeld muziektheorie, muziekanalyse, technische begrippen, toonsoort en akkoordenkennis.
Maar waarom eigenlijk?
Ik kan je meer dan tien verschillende redenen geven. Voor nu houd ik het bij één: chunks!
George Miller en chunks
Met voldoende muziekkennis en inzicht ben je beter in staat chunks aan te maken.
De term ‘chunk’ is bedacht door psycholoog George Miller (1956).
Zijn paper The Magical Number Seven, Plus or Minus Two: Some Limits on Our Capacity for Processing Information was in een bepaalde periode één van de meest geciteerde werken in de psychologie.
Wat zijn chunks en hun voordelen voor het leren van muziek?
We onthouden allemaal heel moeilijk veel verschillende informatie. Meestal hooguit 3 a 4 items.
Om veel losse items goed te onthouden, kan jouw brein die verpakken in veel ‘grotere eenheden’, dus chunks. Dit werkt zo voor allerlei informatie, dus ook voor ons muzikaal geheugen.
Hoe pas je chunks toe?
Probeer eens de volgende pianotoetsen of muzieknoten in één oogopslag te onthouden:
b d# f# a e g# b d
Lukt dat? Vrij lastig, hè?
Als je over een goed inzicht en akkoordenkennis zou beschikken, was dat geen probleem geweest.
De acht tonen vormen namelijk twee verschillende dominant-septiemakkoorden. Daarmee bedoel ik een majeurakkoord met een klein-septiem interval erop. In bladmuziek zie je dan het volgende staan: B7 en E7.
Nu onthoud je in slechts twee symbolen acht verschillende letters. Te gek toch?
Conclusie
Stop niet alleen maar je tijd in pianospelen en memoriseren van losse noten. Onthoud die noten in een ‘context’. Ontwikkel dus vooral je analysevaardigheden en muzikaal inzicht om meer chunks te maken.
Uiteindelijk leer je en onthoud je zo op een veel efficiëntere wijze. Hierdoor bereik je sneller je doel.
Weet je nu meer door dit blog?
Ik ben Roy Harmanus, pianist, pianodocent en componist. In mijn blogs deel ik gratis mijn kennis om je vooruit te helpen.
Was mijn blog waardevol? Like, share of reageren mag!
Zoek je een online piano cursus of privé pianoles?
Dan help ik je graag verder!
Deze blogs wil je niet missen!
5 redenen waarom je een muziekstuk moet analyseren
Niet iedereen is fan van muziekanalyse. “Té theoretisch. Té droog. Muziek moet je voelen, niet doordenken.” Als muzikant begrijp ik dat absoluut niet! Muziekanalyse is nodig en waardevol. Ik geef je 5 redenen.
Moduleren van C naar D: hoe doe je dat?
Je speelt een liedje in C. Je wilt vervolgens een deel ervan één hele toon hoger spelen, dus in D. Je zoekt voor die overgang een mooi akkoord. Hoe doe je dat?
Wat betekent toonsoort in de muziek?
Muzikanten zeggen wel eens: "We spelen in de toonsoort C" of "kunnen we het stuk niet een toontje hoger spelen?" Wat bedoelen ze met 'toonsoort'? Hoe weet je in welke 'toonsoort' een muziekstuk staat? En wat heb je eraan?
12 liedjes met onregelmatige maatsoorten
Ik geef je een overzicht van bekende muzieknummers met onregelmatige maatsoorten zoals 5/8 en 7/8 maatsoorten.
Wat betekent modulatie in de muziek?
Modulatie is een verandering van de toonsoort en de term valt onder muziektheorie. Er zijn drie soorten modulaties: diatonisch, chromatisch en enharmonisch. In dit blog leg ik je meer daarover uit.
Philip Glass – The Hours (Piano)
Philip Glass - The Hours (Piano) Tijdens een filmmuziekfestival in Muziekgebouw Eindhoven speelde ik o.a. het stuk "The Hours" van [...]
5 redenen waarom je een muziekstuk moet analyseren
Niet iedereen is fan van muziekanalyse. “Té theoretisch. Té droog. Muziek moet je voelen, niet doordenken.” Als muzikant begrijp ik dat absoluut niet! Muziekanalyse is nodig en waardevol. Ik geef je 5 redenen.
8 tips om effectief toonladders te oefenen op de piano
Hoe oefen je het beste toonladders op de piano? Zodat je techniek én inzicht verbetert en ook nog saaiheid voorkomt? Ik geef je 8 tips voor een complete oefening.
Yann Tiersen – La Valse d’Amélie (Piano)
Yann Tiersen - La Valse d'Amélie (Piano) Tijdens een filmmuziekfestival in Muziekgebouw Eindhoven speelde ik o.a. het stuk "La Valse [...]
Thomas Newman – Any Other Name (Piano)
Thomas Newman - Any Other Name (piano) Tijdens een filmmuziekfestival in Muziekgebouw Eindhoven speelde ik o.a. het stuk "Any Other [...]