Wil jij piano akkoorden leren?

Lees hier alles over piano akkoorden leren spelen!

Akkoorden spelen is een basisvaardigheid voor iedereen die muziek maakt. Zeker als je piano speelt of online pianoles volgt. Verdiep je je in ‘piano akkoorden leren’ of gewoon ‘akkoorden leren’, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen akkoorden en drieklanken? Wat is een akkoorden schema? Wat zijn chords charts, lead sheets en akkoord symbolen? Wat zijn majeur akkoorden? Wat heb je aan akkoorden theorie? Of meer praktisch: Hoe speel je piano akkoorden? Met welke hand? Is piano akkoorden spelen als einddoel wel voldoende?

Meer over akkoorden leren? Van piano akkoorden leren tot een akkoorden schema.

Ik help je snel op weg met een kort antwoord op deze vragen!

Maar eerst wie ben ik?

Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar en pianist. Kwaliteit, passie en integriteit staan voorop. Ik geef online pianoles en privé pianoles.

  • Conservatorium-gediplomeerd klassiek en jazz piano.
  • Post-hbo specialisatie Muziektheorie.
  • Gastdocent Piano Fontys Conservatorium.
  • Meer dan 15 jaar ervaring en 1000+ leerlingen, jong én oud.
  • Uitvoerend pianist op klassieke, jazz én poppodia.
Harmanus Music Wie ben ik

“Ik werk al jarenlang met plezier met Roy samen. Hij is ontzettend muzikaal en voelt mij als zangeres heel goed aan, of het nu gaat om zangbegeleiding of songwriting.”

Pearl Jozefzoon, Finalist 'Voice of Holland'

“Het feit dat Roy is afgestudeerd in de lichte en klassieke muziek maakt hem tot een zeer veelzijdige docent. Hij heeft veel theoretische kennis, en speelt zelf natuurlijk fantastisch.”

Nanny Kramers, Leerling piano

“Na elke les merkte ik iedere keer weer progressie, wat me erg stimuleerde. Ik kan je alleen maar aanraden om Roy’s lessen te volgen!”

Tjebbe Zeeman, Pop Student Codarts Rotterdam

Wat zijn akkoorden?

Mijn eigen definitie is als volgt. Een akkoord is een samenklank van drie of meer verschillende tonen. Als je drie tonen in het akkoord speelt dan spreek je ook wel van een drieklank. Zo heb je dus ‘drieklanken’ (3 verschillende tonen), ‘vierklanken’ (4 verschillende tonen), ‘vijfklanken’ (5 verschillende tonen), enzovoorts.

Het woord verschillend is in mijn definitie belangrijk. Als je een samenklank hebt die bestaat uit de tonen c + e + g + c, dan heb je wel 4 tonen, maar slechts 3 verschillende tonen. Deze samenklank noem je nog steeds een drieklank. Een vierklank zou zijn: c + e + g + b.

Een samenklank van minder dan drie tonen, noem je een interval. De tonen C + E vormen samen geen akkoord, maar een interval. De tonen C + E + G vormen samen wel een akkoord, in dit geval een drieklank.

Wat zijn majeur akkoorden en mineur akkoorden?

Als je op de piano 12 verschillende tonen hebt, en elke combinatie van 3 tonen vormt een akkoord, dan heb je natuurlijk veel mogelijkheden om een akkoord te bouwen.

Focus je in het begin vooral op 2 type akkoorden: majeur en mineur. Veel van de andere akkoorden zijn variaties op deze 2. Ik noem ze altijd basisakkoorden. Ze vormen namelijk wel 80% van de meeste muziekstukken die wij kennen.

Een C-majeurakkoord bestaat uit de 3 verschillende tonen c, e en g. Het akkoordsymbool voor dit akkoord is C.

Een C-mineurakkoord bestaat uit de 3 verschillende tonen c, es en g. Het akkoordsymbool voor dit akkoord is Cm. De kleine letter m betekent mineur.

Majeur en mineur akkoord Harmanus Music

C-majeur en mineur akkoord

Hoe leer je het beste majeur akkoorden en mineur akkoorden?

Het verschil tussen majeur en mineur zit dus in de ‘middelste toon’ van een akkoord. Bij het C-akkoord is dat de toon e of es. De c en g blijven gewoon in C of Cm hetzelfde.

Iets technischer gezegd: het verschil zit hem in het tertsinterval in het akkoord (terts is een afstand van 1 naar 3). Van c (geteld als 1) naar e (geteld als 3) noem je een grote terts. Van c naar es is een kleine terts. Dus een akkoord waarin je een grote terts hebt vanaf de grondtoon (in dit geval de toon c) is een majeurakkoord. En een akkoord waarin je een kleine terts hebt vanaf de grondtoon is een mineurakkoord.

TIP: Aangezien majeur en mineur maar een halve toon verschilt – bij een C-akkoord van c naar es – kan je het beste beginnen bij majeurakkoorden. Als je alle majeurakkoorden op de piano kent, zijn de mineurakkoorden simpel. Je verlaagt de middelste toon met een half. Zo ken je meteen alle mineurakkoorden!

Wat zijn akkoord omkeringen?

Een akkoord omkering is een verandering in de volgorde van de akkoordtonen. Als je drie tonen hebt, kan je ze in drie volgordes spelen. Bijvoorbeeld het C (majeur) akkoord: c e g | e g c | g c e. Iedere specifieke volgorde heeft zijn eigen naam: grondligging, eerste omkering en tweede omkering.

Ken je alle akkoordomkeringen van ieder akkoord, dan verruim je direct je mogelijkheden in het spelen van akkoorden!

Akkoord omkeringen C Harmanus Music

Akkoord omkeringen

Wat heb je eigenlijk aan akkoorden theorie?

Leuk al die akkoorden. Maar wat is de waarde van akkoorden theorie?

  1. Met akkoorden kennis en enige vaardigheden kan je al gauw populaire popliedjes op de piano spelen. Niet de melodie, maar wel de begeleiding van het lied. Leuk voor als jijzelf of iemand anders zingt. Dan kan je samen muziek maken. Akkoorden leren spelen is heel praktisch en efficiënt qua tijd. Niet voor niets promoten veel pianoleraren hun cursussen met ‘akkoorden spelen’ erin. Maar let op: je hebt akkoorden spelen én akkoorden spelen! Je kan binnen 1 pianoles akkoorden spelen en je kan op professioneel niveau akkoorden spelen. Wereld van verschil!
  2. Met kennis van akkoorden theorie snap je beter hoe een stuk in elkaar steekt. Dat is goed voor het lange termijn onthouden van stukken. Omdat je losse noten een grotere context krijgen. Je ziet ook overeenkomsten tussen stukken en liedjes. Bijvoorbeeld dat bekende muziekstukken en popliedjes dezelfde akkoorden hebben. Zo kun je honderden popliedjes met slechts 4 akkoorden spelen!
  3. Akkoordenkennis is noodzakelijk voor als je wilt improviseren binnen bijvoorbeeld jazz. Solo’s zijn vaak gebaseerd op de akkoorden en akkoorden schema’s!

Hoe speel je akkoorden op de piano?

Om echt goed te begrijpen wat je aan het doen bent als je akkoorden speelt, moet je wat begrippen kennen zoals toonladders, majeur, mineur, kruisen en mollen, voortekens en intervallen. Die kennis vooronderstel ik voor het gemak. Laten we het beknopt houden.

Ik zei hierboven: je hebt akkoorden spelen én akkoorden spelen! Je kan binnen 1 pianoles akkoorden spelen en je kan op professioneel niveau akkoorden spelen. Wereld van verschil! En dat is echt zo. Daarom kan ik je niet één definitief antwoord geven op de vraag ‘hoe speel je akkoorden op de piano’.

De simpelste vorm gaat als volgt: Je speelt met je rechterhand (RH) 3 tonen tegelijk. Met je linkerhand (LH) speel je 1 toon, namelijk de grondtoon. De grondtoon is altijd de letter die ook in je akkoord staat. Dus bij een C-majeurakkoord is de toon c de grondtoon. Bij een D-majeur akkoord is de toon d de grondtoon. Enzovoorts.

Neem nu het C-majeur akkoord. Je speelt dus met LH de grondtoon c en met RH c – e – g. Basic maar effectief. En het klinkt oké.

Dit is overigens ook gewoon wat Lady Gaga doet in haar nummer “Always Remember Us This Way”. Een basic begeleiding is voor velen acceptabel!

That’s it. Zo speel je heel snel akkoorden op de piano met twee handen. De kunst is om er nu een mooiere begeleiding van te maken. Want dit is natuurlijk érg basic!

Piano Begeleiden 2 handen Harmanus Music

Basic Piano Begeleiding

Billie Joel Piano Man Harmanus Music

Billie Joel’s Piano Man

Gratis online pianoles uitproberen?

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden

Zonder noten & Praktisch

Ja, klinkt goed!

Met welke hand speel je akkoorden op de piano?

Het lijkt er nu misschien op dat je altijd met je rechterhand de akkoorden speelt. Maar dat is niet het geval. Je kan ook met je linkerhand akkoorden spelen. Dan heb je de rechterhand over voor de melodie of solo. De baspartij wordt dan door een bassist gedaan. Dat zie je vaak bij Jazz gebeuren. Je kan zelfs met twee handen tegelijk akkoorden spelen. Luister maar eens naar old school jazz artiest Count Basie.

Hoe kun je alleen akkoorden spelen op de piano zonder melodie?

Je denkt misschien dat alleen akkoorden spelen het halve werk is. Dat je nog meer moet doen. Bijvoorbeeld de melodie van het lied spelen. Niets is minder waar. Sommige pianisten zijn hun hele carrière alleen begeleiders van zangers of zangeressen. Dus die spelen eigenlijk vooral de akkoorden van het lied.

Vergis je niet: goed akkoorden spelen en begeleiden vanuit akkoorden schema’s kan erg lastig zijn. Daar kan je al een hele piano cursus aan wijden.

Bij popmuziek kan je qua niveau erg ver gaan. Bijvoorbeeld als je zoals Elton John, Lionel Richie, Billie Joel of John Ewbank (pianist bij Marco Borsato, Glennis Grace) akkoorden wilt spelen.

En zeker als je Jazz wilt leren. Dan moet je meer kunnen dan basic akkoorden. Je krijgt notaties als G7/9#11/b13. Of Db7alt. Diana Krall begeleidt zichzelf met akkoorden!

Met pop of jazz op goed niveau red je het niet met alleen 3 tonen rechterhand en 1 toon linkerhand. Zelfs niet als je akkoord omkeringen kent. Niet eens in de verste verte!

Je moet veel meer kunnen. Verschillende begeleidingspatronen of gebroken akkoorden met RH. Technieken voor LH zoals octaven, kwinten, pianoloopjes, walking bass, enzovoorts. Je moet ook nog allerlei mooie piano riedeltjes tussen de akkoorden spelen. Je gaat immers niet 5 minuten lang akkoorden zitten rammen op de wijze zoals ik je hierboven heb uitgelegd.

Dus onderschat akkoorden spelen niet. Je kan er weken of maanden mee bezig zijn.

Alle akkoorden op de piano in een piano akkoorden overzicht

Het is handig om een piano akkoorden overzicht te kopen. Zeker eentje met majeur en mineur akkoorden. Want zoals gezegd: bij 80% van de muziek speel je  majeur en mineur akkoorden. Veel complexe akkoorden zoals maj7/9 en add2 zijn ook afgeleid van majeur en mineur. Dus beginnen met majeur en mineur is je eerste stap.

Om je alvast vooruit te helpen, kan je hier een sheet downloaden met alle majeur akkoorden.

Download Gratis piano akkoorden overzicht pdf!

Wat is een akkoorden schema?

Een akkoorden schema is een opeenvolging van akkoorden. Of reeks van akkoorden.

Bijvoorbeeld de opeenvolging | Am | F | C | G ||. Een akkoorden schema kan kort of lang zijn. Dat is afhankelijk van het lied.

Bij popmuziek zie je vaak ook nog notaties erbij staan zoals Am2, Fsus4, Gadd2, Cmb5. Bij jazz muziek zie je C7/9, F7b9#11b13, D7alt, Am7b5. Heel complex allemaal.

Niet voor iedereen betekent de term ‘akkoordenschema’ hetzelfde. Dus wat voor soort akkoordenschema’s zijn er?

Hoe ziet een akkoorden schema voor piano eruit? [bladmuziek]

Een akkoorden schema voor piano kan je op verschillende manieren tegenkomen. Mensen gebruiken de woorden ‘akkoorden schema’ vaak op verschillende manieren. Van chord charts tot lead sheets. Hoe zit het nu eigenlijk?

Chord chart

Als je echt alleen akkoorden nodig hebt en wilt spelen, dan gebruik je een chord chart. Je hebt dan in je akkoordenschema voor piano niets anders dan akkoorden symbolen staan. Dat betekent weinig informatie, maar wel erg overzichtelijk. Zeker als je op het podium speelt met een hele setlist aan tientallen liedjes.

Lyrics and chords

Als je wilt weten onder welke woorden van de songtekst de akkoorden staan dan gebruik je een songtekst met akkoorden symbolen boven de woorden. Vaak maak je dit in WORD en PDF. Het handige hiervan is, is dat je nu ook weet wanneer je een akkoord moet spelen. Dat is belangrijk voor als je vocalisten begeleidt. Als je het hele akkoorden schema en lied uit het hoofd kent, heb je echter aan een chord chart voldoende!

Een piano akkoorden schema is handig en overzichtelijk. Maar je hebt geen melodie op noten erbij staan. Als je dat wilt heb je een lead sheet nodig.

Lead sheets

Met een lead sheet heb je nóg meer informatie op papier. Als je de melodie op noten wilt met akkoorden erboven, dan heb je een lead sheet nodig. En geen akkoorden schema. De melodie staat op een lead sheet genoteerd in de G-sleutel. Dus je leest slechts één notenbalk op papier. De akkoord symbolen staan er boven.

Lead sheets komen meestal in twee soorten voor. Een variant zoals ik zojuist heb beschreven. En een variant met ook nog de songtekst erbij. Dan heb je vrijwel alle belangrijke informatie voor het spelen op papier: melodie op noten met songtekst en de akkoord symbolen er boven.

Chord Chart Lady Gaga Harmanus Music

Chord Chart Lady Gaga

Lyrics and chords Lady Gaga Harmanus Music

Lyrics & Chords Lady Gaga

Lead Sheet Lady Gaga Harmanus Music

Lead Sheet Lady Gaga

Wat heb je aan een akkoordenschema?

Een akkoordenschema kan je als een soort ‘template’ opvatten. Met één template bouw je honderden websites. Je verandert gewoon wat kleuren, foto’s en verschuift wat blokken. En het lijkt alsof je een compleet andere website hebt.

Zo ook in de muziek. Muzikanten en componisten in verschillende stijlen maken vaak gebruik van dezelfde akkoordenschema’s. Die schema’s dienen dan als template voor een lied. Vaak zijn die templates al eeuwen hetzelfde gebleven. Ken je er één, dan ken je meteen honderden liedjes. Weinig mensen beseffen dat.

Luister maar eens naar het poplied Memories van Maroon 5 en Canon in D van Johann Pachelbel, de klassieke 17e eeuwse componist . Exact hetzelfde akkoorden schema!

Dus eigenlijk kan je met een paar akkoordenschema’s letterlijk duizenden songs spelen. Dit trucje haalde Ed Sheeran uit toen hij te gast was bij RTL Late Night met Umberto Tan. Tan was helemaal verbaasd. Maar als je weet hoe akkoordenschema’s werken is het erg simpel!

Maar met de basis akkoorden en alleen een akkoorden schema of lead sheet ben je er nog lang niet. Ze komen immers voor in verschillende muziekstijlen, van pop tot blues en jazz. Dus je kiest een stijl waarbinnen je akkoorden leert. Ik leg je daarom hieronder meer uit over pop en jazz.

Ed Sheeran bij RTL Late Night

Popmuziek piano akkoorden en simpele popliedjes

Waar begin je met akkoorden leren spelen en begeleiden in popmuziek?

Je leert eerst toonladers. Vanuit toonladders bouw je de akkoorden zoals majeur, mineur, verminderd en overmatig. Daarna leer je die akkoorden in omkeringen spelen. Vanuit akkoorden en omkeringen kan je pianobegeleidingstechnieken toepassen. Je moet dan denken aan begeleiden op het niveau van Lady Gaga. Wat zij bijvoorbeeld speelt in haar poplied “Always Remember Us This Way”. Dat is een simpel popliedje om mee te beginnen!

Je moet verder enige verstand hebben van toonsoorten. Akkoorden staan nooit los op zichzelf. Ze begeven zich binnen een overkoepelende toonsoort. Iedere toonsoort heeft zijn eigen specifieke akkoorden die goed met elkaar matchen.

Daarnaast moet je je verdiepen in akkoordnotatiesystemen. Je kan akkoorden absoluut opschrijven, bijvoorbeeld C, Dm, F, G en C. Of zoals professionals dat doen met een relatief notatiesysteem van Romeinse cijfers I II IV V I. Dit is handig omdat je de akkoorden loskoppelt van een bepaalde toonhoogte. Op die manier kan je liedjes snel in andere toonsoorten spelen. Zeker handig als je vaak met zangers/zangeressen werkt of zelf zingt. Want een stuk kan in de toonsoort Am te laag of te hoog zijn voor iemands stem. Dan moet je het hele stuk in een andere toonsoort kunnen spelen. Een relatief notatiesysteem zoals het Nashville Number System schept daarvoor de juiste basis.

Naast het uitbreiden van je kennis met typische popmuziekakkoorden zoals sus2 en add2 moet je begeleidingstechnieken leren. Alleen akkoorden rammen met je rechterhand en met linkerhand een bas is echt te basic. Leer technieken die artiesten zoals Alicia Keys, Elton John en John Ewbank (pianist van Marco Borsato en Glennis Grace) gebruiken.

Tot slot moet je weten hoe je een lied mooi opbouwt van intro, couplet, refrein, bridge (climax) tot het einde. En dán pas heb je de nodige kennis en kunde voor piano spelen in popmuziek op goed niveau!

Lady Gaga’s akkoordenbegeleiding (eenvoudig)

John Ewbanks akkoordenbegeleiding (complexer)

Houd je meer van jazz piano en jazz akkoorden?

Waar begin je met akkoorden leren spelen en begeleiden in jazz?

Jazz is echt veel complexer dan popmuziek. Je leert andere type toonladders en pianoakkoorden, (jazz)theorie en piano begeleidingstechnieken. Van Diana Krall en Bill Evans tot Keith Jarrett.

Wil je daarover meer weten? Ik heb daar een hele pagina ‘Jazz Piano en Jazz Akkoorden’ aan gewijd. Stap voor stap leg ik je precies uit wat je allemaal moet leren. En in welke volgorde zodat je het rustig en gestructureerd opbouwt.

Alles over Jazz Piano en Jazz Akkoorden!

Diana Krall jazz akkoorden (easy jazz)

Wil je starten met piano akkoorden leren?

Al mijn kennis en kunde heb ik vastgelegd in een online piano cursus.

Als je weinig ervaring hebt kun je het beste met mijn online cursus pop piano beginnen.

Heb je veel ervaring dan is mijn online cursus jazz piano uitermate geschikt. Het tempo ligt bij jazz ook beduidend hoger.

Bij mij leer je niet alleen alles over akkoorden en notatie. Zoals je hebt kunnen lezen kan je immers akkoorden niet loskoppelen van piano spelen en begeleiden. Je leert daarom ook begeleiden tot op hoog niveau. Ik leer je creatief omgaan met akkoorden. En muzikaal nadenken, spelen met inzicht en begrip!

Je kan ook eerst een gratis online pianoles volgen. Om een voorproefje te krijgen. Of gewoon omdat het gratis is! De les is geschikt voor de beginnende pianist. En voor de pianist die alleen maar vanuit noten heeft leren spelen!

Bekijk online piano cursus popmuziek!
Bekijk online piano cursus Jazz!

Gratis online pianoles uitproberen?

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden

Zonder noten & Praktisch

Ja, klinkt goed!