Wil jij online piano leren spelen via een online piano cursus?

Levenslang onbeperkt 24/7 toegang

Stap-voor-stap & mijn begeleiding

Beginners & gevorderden

Online leerlingen community

Bekijk mijn online piano cursus aanbod!
5 star googlescore Harmanus Music

Alles over online pianoles en online piano cursus!

Zoek je een online pianoles of een online piano cursus?

En wil je beginnen met piano spelen of het weer oppakken? Zonder of met noten lezen? Verdiepen in één muziekstijl zoals pop, jazz of blues? Of starten met een beginner cursus?

Ik leg je op deze pagina alles uit over online piano leren spelen. Ook help ik je een ‘online cursus piano spelen’ kiezen. Voor beginners en gevorderden. Zo weet je precies waar je aan begint.

Online Pianoles Cursus Video Harmanus Music
Direct naar online pianoles aanbod!

Alles over online piano, maar eerst wie ben ik?

Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar en pianist.

 • Conservatorium-gediplomeerd klassiek en jazz piano.
 • Post-hbo specialisatie Muziektheorie.
 • Meer dan 15 jaar ervaring en 1000+ leerlingen, jong én oud.
 • Uitvoerend pianist op klassieke, jazz én poppodia.
 • Gastdocent Piano Fontys Conservatorium.
Harmanus Music Wie ben ik

“(Roy)Harmanus Music biedt wat je op de Nederlandse markt niet vindt via on-line les methodes. Veel video’s met begeleidende sheets aan info, songs, akkoorden etc..etc.. Hij dringt meteen door tot het hart van de potentiele muzikant. Dit is de plek waar je moet zijn!”

Raymond van de Vorst-recensie-HarmanusMusicRaymond van de Vorst (53 jr.)

“De lessen bij Roy zijn ronduit gewoon top. Roy weet waar hij het over heeft. Hij heeft een sterke methodische aanpak die bij mij persoonlijk goed aansluit. Ik kan het hoog aanbevelen!

Spijk Hoogendoorn-recensie-Harmanus-MusicSpijk Hoogendoorn (21 jr.), Student Rockacademie Tilburg
5 star googlescore Harmanus Music

“Ik ben begonnen met de online cursus van Roy. Wát een aanrader. Hij is oprecht (!) geïnteresseerd in jou en je proces en zal je hierin ook blijven stimuleren. Roy heeft veel ervaring en zijn muzikale kennis is ontzettend groot. Nog geen moment spijt van gehad.”

Fleur Janssens-recensie-Harmanus-MusicFleur Janssens (23 jr.), zangdocente
5 star googlescore Harmanus Music

Wat is het verschil tussen een online pianoles of online piano cursus?

Een online pianoles is een (privé)les die je bij een pianoleraar online volgt. In realtime, dus via skype of zoom. Dat is anders dan een online piano cursus.

Een online piano cursus is een online cursus die je aanschaft, eenmalig of een abonnement. Je logt in op een online memberomgeving. Je hebt dan toegang tot piano video-lessen, bijlagen, faq’s en samenvattingen. Je volgt (semi-zelfstandig) per week een bepaalde module met één of meerdere videolessen. Bij mijn cursussen krijg je persoonlijke begeleiding erbij. Dat betekent dat je al je vragen kunt stellen over dingen waar je tegenaan loopt.

Meestal zoeken (en bedoelen) leerlingen een online piano cursus, als ze online piano willen leren spelen. Ik richt me hieronder op mijn online pianocursussen.

Jazz Online Pianoles Cursus Video Harmanus Music

Voorbeeld van mijn online piano cursus video

Voordelen van mijn piano online cursus

 • Online pianolessen zijn véél goedkoper dan privélessen.
 • Kwaliteitsgarantie: niet-goed-geld-terug
 • Zeer compleet en gestructureerd stap-voor-stap programma
 • Géén vaste lestijden, maar op je eigen tijd.
 • Geen reistijd, maar thuis de online pianoles volgen.
 • Eigen lestempo bepalen, video’s herhalen zo vaak als je wilt.
 • Onbeperkt 24/7 toegang om op je gemak alles te oefenen
 • Handige overzichten, bijlagen en faq.
 • Je ontvangt begeleiding voor al je vragen
 • Veiligheid: niemand luistert mee, dus je kan ontspannen piano spelen zonder druk.
Online Piano Cursus Member Harmanus Music

Voorbeeld van mijn online piano memberomgeving

Gratis online pianoles uitproberen?

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden

Zonder noten & Praktisch

Ja, klinkt goed!

Welke piano of keyboard of synthesizer voor piano leren spelen?

Welk instrument je kiest hangt af van je doel. Je kan mijn cursussen volgen met een keyboard of synthesizer. Daarop kan je namelijk akkoorden spelen, theorie en toonladders oefenen en begeleidingstechnieken spelen.

Maar voor een goede techniek kan je beter een akoestische piano of een digitale piano met 88 gewogen toetsen kopen. Met een pianopedaal en koptelefoonaansluiting erbij. Vergeet ook niet een statief erbij te kopen. Verder moet je bepalen of je ingebouwde speakers wilt of zelf wilt versterken met eigen speakers.  Kies een nieuwe of een tweedehandse.

Welke piano (voor beginners) kies je dan? 

 • Huiskamer Clavinova CLP 725 (beginners)
 • Clavinova CLP 775 en 785 (absolute topklasse maar erg duur!)

Zoek je een goedkope piano? Tussen 200-450 euro?

Google dan tweedehands op marktplaats. Kies bv. een Yamaha Piano P-serie. Dus dan zie je getallen als P-45, P-85, P-90, P-140, P-250. Kies bijvoorbeeld de P-45B. Die kom je tweedehands vaak tegen.

keyboard Harmanus Music

Keyboard

Yamaha Piano P 45 B Harmanus Music

Yamaha P-45B (voor beginners)

Clavinova CLP 785 Harmanus Music

Clavinova CLP 785 (top!)

Hoe lang duurt het om online piano te leren spelen?

Hoe snel je online piano kan leren spelen? Dat hangt van je doel en niveau af. Beginners en gevorderden doorlopen een ander pianoles-traject.

Wat betreft piano beginners:

Heb je muziek aanleg, concentratie en verwerk je pianolesstof snel? Oefen je ook regelmatig piano per week? Dan kan het snel gaan. Maar denk ook na over wat je doelen zijn. En wat is “goed” piano spelen? Dat telt ook mee!

Noten lezen is niet moeilijk. Basis akkoorden spelen en begeleiden kan al prima binnen 1 les. Improviseren van simpele melodieën, binnen 2 lessen. Popliedjes met akkoorden en melodie? Paar lessen, maar dan wel zonder noten lezen. Wil je Chopin of Beethoven spelen? Dan praten we over een heel ander niveau.

Ik spreek meestal bij mijn online piano cursus niet over tijd. Dat doe ik bewust omdat iedereen een ander tempo heeft. Precies om die reden krijg je bij al mijn cursussen direct toegang tot alle lessen. Zo leer je volledig op jouw eigen tempo.

Ben je al ervaren of gevorderd?

Dan zal je je meestal meer richten op datgene wat je specifiek wilt leren. Bijvoorbeeld akkoorden of begeleiden, jazz, pop, klassiek of blues. Ook kan je misschien sneller door de lessen heen komen. In mijn piano cursus heb je toegang tot alle video’s. Ik zorg voor een gestructureerde logische volgorde van de lesstof, maar jij bepaalt het tempo.

Bekijk mijn online pianoles aanbod!

Kan je zonder noten lezen online piano leren spelen?

Ja en nee. Wat bedoel je met bladmuziek (sheet music)? Een blad vol muzieknoten met verschillende muzieksleutels? Of één muzieksleutel en akkoorden er boven (lead sheet)? Of alleen een akkoorden schema (chord chart)? Dat laatste is natuurlijk makkelijk. Daar heb je geen noten voor nodig.

Welke stijl wil je spelen zonder noten? Klassieke muziek zoals Chopin of Beethoven: vergeet het maar. Liedjes van Einaudi, Yann Tiersen, Yiruma: ook lastig maar nog te doen.

Maar jazz, blues en pop spelen of gewoon improviseren kan zonder noten lezen prima. Ook op hoog niveau. Bijvoorbeeld in mijn online piano cursussen pop en jazz ga ik uit van ‘zonder noten lezen’. Hoewel de noten wel continu in beeld komen voor als je dat prettig vindt. Ik focus dus vooral op het goed piano spelen, gehoor, inzicht en de theorie. Noten zijn ondersteunend.

Noten lezen Harmanus Music

Goedkope en voordelige online piano cursussen?

Wees kritisch. Een cursus met 50+ lesvideos voor een paar tientjes is ongeloofwaardig. Dan kan de inhoud niet veel zijn. En sommige cursussen claimen 200+ video’s. Meestal is dan iedere kleine oefening (toonladder) en lied in een aparte video opgenomen. Zo kom je uiteraard aan 200+ video’s.

Je wilt eigenlijk een balans als het gaat om videolengte en aantal video’s. Online pianoles video’s die te kort duren (1,5 minuut) voelen niet als een persoonlijke les. Bij lessen die te lang duren (30 min.) verlies je de aandacht. Je kijkt immers naar een scherm. Daarnaast wil je steeds binnen korte tijd doelen bereiken voor de motivatie. De content moet dus binnen afzienbare tijd te doorlopen zijn. Dan kan je daarna focussen op het instuderen ervan. Zo kan iedereen zijn eigen lestempo bepalen!

In mijn piano cursus probeer ik de lessen vlot en effectief te houden. Géén minuten vullen, maar wel voldoende stap-voor-stap en véél diepgang. En geen flauw hoog ‘Vader Jacob-gehalte’.

Wil je eerst een kleine stap zetten?

Dan bied ik je de mogelijkheid om de grote cursussen in delen te kopen. Bijvoorbeeld eerst deel 1. Dan zijn de kosten laag. Kan je eerst de lessen uitproberen. Of kan je kiezen wat bij jouw wensen past!

Direct naar online pianoles aanbod!

“HEERLIJK om een online cursus te zien met structuur erin!

Ik was bezig met online les bij een andere aanbieder, maar miste daarin dingen die ik in deze cursus wel terugvind:

logische opbouw van de leerstof, de leerstof volgt elkaar op, lesmateriaal wordt steeds in eenzelfde format aangeboden, de site is overzichtelijk (makkelijk de lessen te vinden) en goede kwaliteit van de lessen.

Blijf dit vooral zo aanbieden Roy!”

Michel Meijer (54 jr.)
5 star googlescore Harmanus Music

Hoe kies je een goede online piano cursus beginners?

Een online piano cursus kiezen hangt af van wat je nodig hebt en wilt. Je kan onderscheiden tussen beginner of gevorderd en type cursus.

Zoek je een beginners cursus? Die zijn er volop. Zeker diegene waarbij je simpele liedjes speelt. Met linkerhand een akkoord en met rechts een melodie. Of toonladders, eenvoudige oefeningen en noten lezen. Dus op die inhoud een cursus onderscheidend maken is lastig. Ook niet-gediplomeerde pianoleraren bieden dat soort online cursussen aan, vaak al voor een paar tientjes!

Daarom bied ik naast die basis dingen meer unieke inhoud aan. Ik leer je bijvoorbeeld muzikaal nadenken. Hoe muziekstukken in elkaar steken. Hoe je ze kunt ontleden, waardoor je ze sneller instudeert en beter onthoudt. Zo krijg je verstand van muziek.

Ik behandel ook altijd meerdere stijlen, van filmmuziek, klassiek en blues tot pop. Dat houdt het divers en aantrekkelijk. Verder heb ik aandacht voor creativiteit: je eerste stappen tot het bedenken van je eigen liedjes. Zodat je ook zonder noten kunt spelen. Dat kan al binnen een paar lessen!

Al dit soort inzichten zijn onmisbaar als je goed wilt piano spelen. En zeker ook als je zelfstandig wilt worden.

Een goede beginnerscursus bevat altijd een breed pakket!

Direct naar online pianoles aanbod!

Ben je beginner maar zoek je meer een thema-pianocursus?

Dan kan je een andere insteek proberen. Noten lezen is niet per se nodig om goed te kunnen spelen. Je kan je direct richten op een thema zoals akkoorden, pop, jazz, blues, enzovoorts. Dan ga je op die specifieke inhoud in.

Mijn online pianocursus popmuziek is voor beginners uitermate geschikt. Je leert in die cursus akkoorden, piano begeleiden, bladmuziek (lead sheets met akkoorden) lezen en bekende popsongs spelen. Je ontvangt ook inzichten en tools van de pro’s. Denk aan popartiesten als Elton John, Adele, Alicia Keys of John Ewbank (de pianist van Marco Borsato en Glennis Grace). Ik leer je een paar van hun technieken om je spel naar een next level te brengen.

Bekijk mijn online piano cursus popmuziek!

Hoe kies je een online piano cursus voor gevorderden?

Dan beheers je meestal al het noten lezen en technische basisvaardigheden. Je zit dan niet te wachten op een tergend langzame cursus die je leert dat je je vingers krom moet houden. En ook geen hoog ‘Mieke Heeft Een Lammetje-gehalte’!

Je kan je meer richten op de inhoud, datgene wat je concreet wilt leren. Bijvoorbeeld akkoorden en begeleiden in popmuziek en jazz. Of jazz en blues improvisatie. Een wat vlotter tempo en directer gericht op wat je wilt leren werkt dan prettiger. Zo behaal je sneller je doelen.

Bedenk wel dit: het kan best zijn dat je veel piano ervaring hebt, maar toch nog een “beginner” bent op een specifiek muziekgebied. Bijvoorbeeld akkoorden en piano begeleiden, popmuziek of jazzmuziek.

Je hebt een pianocursus nodig die jou als “beginner” naar een gevorderd-niveau brengt. Waarin je niet alleen akkoordjes leert maar ook te gekke begeleidingstechnieken. En alles over notatiesystemen, akkoordenschema’s, improviseren en creatief omgaan met akkoorden en songs. Een cursus waarin je een dieper muzikaal begrip en inzichten opdoet.

En dat vind je eigenlijk nergens in Nederland. Precies om die reden ben ik begonnen met mijn online piano cursussen popmuziek en jazzmuziek. Dus wil jij specifiek bezig zijn met akkoorden, begeleiden en solo piano op het gebied van popmuziek of jazz?

Bekijk dan zeker mijn online pianocursussen. Ik bied je ook de mogelijkheid om een cursus in delen te kopen. Bijvoorbeeld eerst deel 1. Dan zijn de kosten laag. Kan je eerst de lessen uitproberen. Of kan je kiezen wat bij jouw wensen past!

Bekijk mijn online piano cursus Pop of Jazz!

Wat kan je verwachten van mijn online piano cursus?

 • Complete aanpak: inzicht, begrijpen, theorie, repertoire, liedjes en speelvaardigheden.
 • Zeer gestructureerd, helder stap-voor-stap lesprogramma.
 • Je kunt ieder moment direct starten na betaling
 • Voor jong en oud (zie recensies)
 • Stap-voor-stap van echte beginner naar gevorderd
 • Fun, relaxte en laagdrempelige manier van lesgeven
 • Meer dan 40+ lesvideo’s met meerdere videobeelden. Niet alleen een webcam van bovenaf!
 • Je kan de afspeelsnelheid verlagen tot 0,5 speed
 • 24/7 onbeperkte toegang levenslang
 • Online piano community: ontvang inspiratie, support en ontmoet andere leerlingen
 • Mijn onbeperkte persoonlijke begeleiding voor ál je vragen
 • Goede service met oog voor jouw persoonlijke behoefte
 • 7 dagen kwaliteitsgarantie: niet tevreden, geld terug
 • FAQ: toegang tot veel gestelde vragen bij iedere module (wordt steeds geüpdatet)
 • Gratis bijlagen downloaden met samenvattingen én bladmuziek
 • Geen extra kosten: je krijgt alles-in-één! Sterker nog: de cursus wordt continue geüpdatet met nieuwe content (geheel gratis als service!)
Online Pianoles Cursus Video Harmanus Music

Voorbeeld online piano cursus video

“Na lang zoeken naar een online cursus over akkoorden was ik heel blij Roy’s cursus te vinden. Het heeft me een schat aan informatie gegeven waarmee ik nummers beter begrijp en tips die ik zelf stapje voor stapje toe kan passen om op de piano te begeleiden. En wat ook leuk is, ik luister nu ook anders naar muziek doordat ik beter weet waar ik naar luister!”

Anna Stegeman

“De pianolessen zijn uitstekend verzorgd. Roy is een enthousiaste en bekwame docent. Vragen worden ook altijd snel en duidelijk beantwoord!”

Guy du Long (25 jr.)
5 star googlescore Harmanus Music

Starten met mijn online piano cursus?

Hopelijk weet je nu veel meer over online pianoles en een online piano cursus. Zoals gezegd: goede cursussen zijn zeldzaam.

Zoek je een goede piano cursus? Je kan bij mij altijd alles wat ik hierboven heb uitgelegd verwachten! Bekijk zeker eerst ook mijn promo/trailer (bv popmuziek) om een beleving te krijgen van mijn online piano cursus.

Hieronder bied ik je verschillende pakketten aan. Ook bied ik je de mogelijkheid om een cursus in delen te kopen. Bijvoorbeeld eerst deel 1. Dan zijn de kosten laag. Kan je eerst de lessen uitproberen. Of kan je kiezen wat bij jouw wensen past!

Voorbeeld van mijn online piano cursus popmuziek

Online Piano Cursus Akkoorden en Begeleiden Pop Piano

Voor beginners en ook gevorderden. Ook zeer geschikt voor zangers en zangeressen die zichzelf goed willen begeleiden op piano (of tijdens zangles).

Ik leer je allereerst de basistheorie zoals toonladders, akkoorden (majeur, mineur, enz) en akkoordnotatie. Daarbij leer je uit het hoofd spelen en ook piano begeleiden vanuit akkoorden, van basis tot gevorderd niveau. Een complete all-in-one cursus. Inc. alle lesmaterialen!

 • Muziektheorie, akkoorden, akkoorden schema’s en symbolen spelen
 • Jezelf of anderen begeleiden op piano op een podiumwaardig niveau
 • Bekende popliedjes spelen vanuit een lead sheet en chord chart
 • Break-it-down van Adele, Lady Gaga, Coldplay, Bruno Mars, Lionel Richie en Alicia Keys tot Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Marco Borsato
Meer informatie & aanvragen!

Online Piano Cursus Jazz Piano en Jazz Akkoorden

Jazz beginner tot gevorderd. Een complete all-in-one online piano cursus jazz akkoorden, jazz begeleiden en solo jazz piano. Van theorie en analyse tot pianotechnieken en stijlkennis. Inc. alle lesmaterialen!

 • Jazz theorie, akkoorden, akkoordenschema en symbolen spelen
 • Solo jazz piano of anderen begeleiden (comping)
 • Bekende jazz standards vanuit Real Book lead sheets
 • Rustige easy jazz ballads tot up-tempo jazz met walking bass
 • Break-it-down van voicings en technieken van o.a. Bud Powell, McCoy Tyner, Bill Evans, Herbie Hancock en Keith Jarrett
Meer informatie & aanvragen!

Online Mini Cursus Piano: Je Eigen Pianolied Spelen!

Een korte praktische ‘minicursus’. Absolute beginners of enige ervaring.

Geen piano ervaring? Of wel ervaring maar nooit zonder een boek leren spelen? En nooit zelf iets leren bedenken?

Je leert met twee handen piano spelen: melodie met rechterhand en akkoorden met linkerhand. Je gaat dat pianostuk ook zelf leren bedenken! De eerste stappen tot improviseren en componeren.

Mijn stappenplan pas ik al 15 jaar met veel succes toe. Altijd met een goed eindresultaat. Don’t worry als je denkt dat je niet creatief bent!

 • De pianotoetsen kennen, techniek, muzieknotatie en vingerzettingen voor beide handen
 • Majeur en mineur akkoorden spelen
 • Met twee handen spelen
 • Vanuit melodie en akkoorden tot een volledig stuk met mijn stappenplan
 • Je leert uit het hoofd spelen en creatiever pianospelen
Meer informatie & aanvragen!

Online Piano Leren Spelen Voor Beginners

Dit jaar wil ik een nieuwe grote pianoles opstapcursus voor beginners lanceren. Daarin komt o.a. ook noten lezen en techniek aan bod. Inschrijven is mogelijk.

Maar voor nu heb ik al voor beginners een grotere piano cursus (Pop cursus deel 1) en eventueel een zeer korte minicursus (Speel je eigen lied).

In de popcursus werken we stap-voor-stap vanaf een beginniveau naar gevorderd toe. Je leert alles over toonladders, akkoorden, notatie, begeleiden, twee handen spelen, pianopedaal, creatief denken, bekende pophits spelen en verderop ook gevorderde technieken en inzichten.

Ik raad echt de Pop Piano Cursus deel 1 aan. Lees de ervaring van andere leerlingen en cursisten en bekijk hier de introductievideo!

De nieuwe cursus gaat mid-2021 online. Schrijf je alvast in!