Wil jij online piano leren spelen via een online piano cursus?

Nu alle online piano cursussen bekijken?

Alles over online pianoles en online piano cursus!

Zoek je een online pianoles of een online piano cursus? Wat is eigenlijk het verschil?

En wil je beginnen met piano spelen of het weer oppakken? Zonder of met noten lezen? Verdiepen in één muziekstijl? Of starten met een beginner cursus? Hoe kies je een geschikte piano cursus? Een goede pianoleraar? En hoe vermijd je loze ‘verkooptaal’?

Je wilt goede pianolessen. Snel resultaat. En begrijpen wat je doet. Kan dat met online pianolessen?

Dat zijn belangrijke vragen over online piano spelen! Geen idee waar je moet beginnen?

Ik leg je alles uit over piano online leren spelen of een online cursus piano spelen. Zo maak je een weloverwogen keuze!

Online Pianoles Cursus Harmanus Music
Meteen alle online piano cursussen bekijken!

Alles over online piano, maar eerst wie ben ik?

Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar en pianist. Kwaliteit, muziekpassie en integriteit staan voorop. Ik geef online pianoles en privé pianoles.

 • Conservatorium-gediplomeerd klassiek en jazz piano.
 • Post-hbo specialisatie Muziektheorie.
 • Meer dan 15 jaar ervaring en 1000+ leerlingen, jong én oud.
 • Uitvoerend pianist op klassieke, jazz én poppodia.
 • Gastdocent Piano Fontys Conservatorium.
Harmanus Music Wie ben ik

“Het feit dat Roy is afgestudeerd in de lichte en klassieke muziek maakt hem tot een zeer veelzijdige docent. Hij heeft veel theoretische kennis, en speelt zelf natuurlijk fantastisch. Ik heb in een korte tijd veel geleerd van zijn pianolessen.”

Nanny Kramers, Leerling piano

“Na elke les merkte ik iedere keer weer progressie, wat me erg stimuleerde. Ik kan je alleen maar aanraden om Roy’s lessen te volgen!”

Tjebbe Zeeman, Pop Student Codarts Rotterdam

“Ik werk al jarenlang met plezier met Roy samen. Hij is ontzettend muzikaal en voelt mij als zangeres heel goed aan, of het nu gaat om zangbegeleiding of songwriting.”

Pearl Jozefzoon, Finalist 'Voice of Holland'

“De pianolessen zijn uitstekend verzorgd. Roy is een enthousiaste en bekwame docent. Vragen worden ook altijd snel en duidelijk beantwoord!”

Guy du Long, Leerling piano

Wat is het verschil tussen een online pianoles of online piano cursus?

Waar hebben we het precies over? Een online pianoles is een (privé)les die je bij een pianoleraar online volgt. In realtime, dus via skype of zoom. Dat is anders dan een online piano cursus.

Een online piano cursus is een online cursus die je aanschaft, eenmalig of een abonnement. Je logt in op een online memberomgeving. Je hebt dan toegang tot piano video-lessen, bijlagen, faq’s en meer. Je volgt dus zelfstandig per week een bepaalde module met één of meerdere videolessen. Vaak krijg je persoonlijke begeleiding erbij van de pianoleraar.

Meestal zoeken (en bedoelen) leerlingen een online piano cursus, als ze online piano willen leren spelen. De kwaliteit van een cursus verschilt echt enorm van pianoleraar tot pianoleraar. Kom ik nog op terug!

Voordelen van een piano online cursus?

 • Online pianolessen zijn véél goedkoper dan privélessen.
 • Géén vaste lestijden, maar op je eigen tijd.
 • Geen reistijd, maar thuis de online pianoles volgen.
 • Eigen lestempo bepalen, video’s herhalen zo vaak als je wilt.
 • Altijd 24/7 toegang met handige overzichten, bijlagen en faq.
 • Veiligheid: niemand luistert mee, dus je kan ontspannen piano spelen zonder druk.

Voorbeeld online piano memberomgeving

Online Piano Cursus Member Harmanus Music

Voorbeeld online piano memberomgeving

Nadelen van een piano online cursus?

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Vooral voor beginners. Je kan bijvoorbeeld wel leren dat je jouw vingers krom moet houden. Of goed moet wisselen tussen tonen voor je legato-spel. Maar doe je dat ook? Wie checkt dat?

Een leraar kan in een privéles waarnemen en feedback ‘op maat’ geven. Speel je met een goede techniek? Zonder slechte spierspanning? Maak je voldoende nuances in zachte of sterke volumes? Is je solo goed uitgevoerd? En je mist natuurlijk enigszins persoonlijke interactie. Zeker ook het reageren op elkaar tijdens pianospelen of improviseren, wat meestal veel nieuwe creatieve inzichten oplevert.

Kijk altijd of een online piano cursus minstens ook persoonlijke begeleiding biedt. Bijvoorbeeld in de vorm van vragen kunnen stellen per mail. Aan de leraar en niet een community. Medeleerlingen zijn geen goede raadgevers. Van de pianoleraar antwoorden krijgen op je vragen is onmisbaar.

Welke piano of keyboard voor piano leren spelen?

Zoek je een keyboard of synthesizer? Vergeet dan maar ‘goed piano spelen’. Waarom?

De pianotoetsen zijn veel te licht, dus heb je minder controle over je techniek. Er is geen goede verhouding tussen aanslag en klankproductie. Of je nu zacht of sterk speelt, de klankleur verandert niet. En vaak heb je een slechte gepingel-klank. Van die Casio Keyboardjes bij de Lidl.

A.U.B. niet zeg! Je hebt sowieso niet eens het vereiste aantal pianotoetsen om piano te spelen.

Koop het liefst een akoestische piano als je goed wilt leren spelen. Start met een huur(-koop)regeling zodat je niet te veel betaalt en kunt uitproberen of het wat is. Je kan de piano altijd terug brengen of inruilen. Maar je hebt wel een groot meubelstuk in je huis!

Wat is het alternatief? Minstens een digitale piano met 88 gewogen toetsen. Met een pianopedaal en koptelefoonaansluiting erbij. Vergeet ook niet een statief erbij te kopen. Verder moet je bepalen of je ingebouwde speakers wilt, of zelf versterken met eigen speakers. Welke piano voor beginners kies je dan?

 • Huiskamer Clavinova CLP 725 (lage klasse, maar voor beginners oké)
 • Clavinova CLP 735 (beter geluid dan de 725)
 • Clavinova CLP 745 (beter geluid en goed klavier)
 • Clavinova CLP 775 en 785 (gewoon topklasse!)

Zoek je een goedkope piano?

Google dan tweedehands op marktplaats. Liever geen Roland Piano’s omdat die een slecht toetsenbord hebben. Kies Yamaha Piano’s. En dan iets van de P-serie. Dus dan zie je getallen als P-45, P-85, P-90, P-140, P-250. Die kom je tweedehands nog wel eens tegen.

keyboard Harmanus Music

Keyboard (NIET DOEN!)

Yamaha Piano P 45 B Harmanus Music

Yamaha P-45B (voor beginners)

Clavinova CLP 785 Harmanus Music

Clavinova CLP 785 (top!)

Hoe lang duurt het om online piano te leren spelen?

Hoe snel je online piano kan leren spelen? Tjah… heb je muziek aanleg, concentratie en verwerk je pianolesstof snel? Oefen je ook uren piano per week? Dan gaat het snel. Maar wat zijn je doelen? Wat is “goed” piano spelen? Dat telt ook mee!

Noten lezen is niet moeilijk. Basis akkoorden spelen en begeleiden kan binnen 1 les. Improviseren van simpele melodieën, 2 lessen. Popliedje met akkoorden en melodie? Paar lessen, maar dan wel zonder noten lezen. Of bedoel je Chopin of heavy Jazz spelen? Dan praten we namelijk over een heel ander niveau.

Ik zeg meestal bij mijn online piano cursus dat je ‘binnen 10 of 12 weken de kennis en kunde krijgt op het niveau van…’ Dat doe ik bewust. Dat je binnen die tijd alle kennis en tools in handen hebt, kan ik namelijk garanderen. Maar dat wil niet zeggen dat jij het als beginner dan ook goed kan uitvoeren. Je hebt tijd nodig om alles te verwerken. En die bal ligt bij jou!

Kan je zonder noten lezen online piano leren spelen?

Ja en nee. Wat bedoel je met bladmuziek (sheet music)? Een blad vol muzieknoten met verschillende muzieksleutels? Of één muzieksleutel en akkoorden er boven (lead sheet)? Of alleen een akkoorden schema (chord chart)? Dat laatste is natuurlijk makkelijk. Daar heb je geen noten voor nodig.

Welke stijl wil je spelen zonder noten? Klassieke muziek zoals Chopin of Beethoven: vergeet het maar. Liedjes van Einaudi, Yann Tiersen, Yiruma: ook lastig maar nog te doen.

Maar jazz, blues en pop spelen of gewoon improviseren kan zonder noten lezen prima. Ook op hoog niveau. Bijvoorbeeld in mijn online piano cursussen pop en jazz ga ik uit van ‘zonder noten lezen’. Hoewel de noten wel continu in beeld komen voor als je dat prettig vindt. Ik focus dus vooral op het goed piano spelen, gehoor, inzicht en de theorie. Noten zijn ondersteunend.

Noten lezen Harmanus Music

Hoe kies je een goede online pianoleraar?

Ik zie te vaak een misleidende online piano cursus of online pianoles website. Marketing is prima. Maar geen misleidende verkooptaal zonder inhoud.

Dus waar moet je op letten voor goede lessen en leraren?

 1. Expliciete vermelding ‘conservatorium afgestudeerd’ met hoofdvak ‘Piano’. Als je een graad hebt, zeg je dat gewoon! Geen vervangende slogans als ‘ik speel al vanaf mijn 10’, ‘bekende pianoleraar’, ‘bewezen methode’, ‘professioneel’, ‘meer dan 25 jaar ervaring’. Allemaal nietszeggend. De slager die zijn eigen vlees heeft gekeurd en niet een professionele commissie. Check altijd iemands LinkedIn. Op een eigen website kan men makkelijker faken!
 2. Ruime lesgeefervaring aan ‘privé’ leerlingen (niet slechts online pianolessen).
 3. Goede recensies van beroepsmuzikanten of kundige leerlingen (niet tante Mientje, maar studenten van muziekacademies).
 4. Optreedervaring als professioneel pianist binnen de stijlen waarin hij/zij lesgeeft.

Hoe kies je een online piano cursus beginners?

Een online piano cursussen kiezen hangt af van wat je nodig hebt.

Beginners cursussen zijn er volop. Zeker diegene waarbij je simpele liedjes speelt. Met linkerhand een akkoord en met rechts een melodie. Of toonladders, eenvoudige oefeningen en noten lezen. Dus op die inhoud een cursus onderscheidend maken is lastig.

Wat een beginner cursus wel uniek zou maken is als je ook muzikaal leert nadenken. Uitleg over onderliggende structuren van muziek. Universele technieken los van muziekstijl. Weten wat muziek doet en hoe het werkt. Zo’n cursus kom je niet snel tegen. Analyse skills zijn echter onmisbaar als je goed en mooi wilt piano spelen. En als je zelfstandig wilt worden. Dus niet alleen een cursus met voor- en naspelen of synthesia videos. Dat is funest!

Start je gratis online pianoles!

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden in 15 minuten.

Zonder noten of ervaring.

Geheel vrijblijvend en meteen starten!

Ja, in 15 minuten klinkt goed!!

Hoe kies je een meer specifieke online piano cursus?

Zoek je meer een stijl-specifieke of inhoudelijke cursus? Zoals ‘akkoorden en begeleiden’, ‘jazz’, ‘popmuziek’, ‘blues’, ‘improvisatie’, dan is het makkelijker te onderscheiden. Die zijn spaarzaam in Nederland!

Akkoorden leren spelen is er overigens nog wel veel. Dat kan je immers ook op amateurniveau doen. Het is een ‘inhoudsloze omschrijving’ geworden.

Maar akkoorden op het niveau van popartiesten als Elton John, Alicia Keys of John Ewbank? Of professionele jazzakkoorden en jazz piano à la Bill Evans en Keith Jarrett? Dan vallen amateurs en niet-gediplomeerde pianoleraren heel snel af.

Pianoleraren die daarin lesgeven behoren gediplomeerd te zijn, met relevante speelervaring. Maar dubbelcheck toch altijd opleiding en concertervaring. Je hebt altijd mensen die alles voor de salespitch doen!

Goedkope en voordelige online piano cursussen?

Wees kritisch. Een groot en compleet lespakket van bijvoorbeeld 30+ lesvideos voor een paar tientjes is niet geloofwaardig. Dan kan de inhoud niet veel zijn. Welke zichzelf respecterende gediplomeerde pianoleraar en professionele pianist geeft zijn kennis en kunde weg voor twee tientjes? Een schilder kost al 45 euro ex. BTW.

En sommige cursussen claimen 100+ video’s. Ongeloofwaardig! Waarschijnlijk is dan iedere kleine oefening of lied in een aparte video opgenomen. Zo kom je uiteraard aan 100+ video’s.

Wat moet je verwachten bij een goede online piano cursus?

 • Complete aanpak: inzicht, begrijpen, theorie, repertoire, liedjes en speelvaardigheden.
 • Zeer gestructureerd, helder stap-voor-stap lesprogramma. Check altijd de inhoud!
 • Overzichtelijke lesvideo’s met meerdere videobeelden. Niet alleen een webcam van bovenaf!
 • Hoge kwaliteit foto’s en full-hd video’s zodat je alles duidelijk ziet en enthousiast wordt.
 • 14 dagen kwaliteitsgarantie: niet goed, geld terug!
 • 24/7 toegang voor zeker één jaar (levenslange toegang levert niet meer op).
 • Persoonlijke begeleiding voor al je vragen.
 • De (conservatorium-gediplomeerde) pianoleraar in beeld. Zo weet je zeker dat je van hem les krijgt en het is meer inspirerend als je pianoleraar goed voorspeelt en tegen jou spreekt!

Voorbeeld online piano cursus video

Online Pianoles Cursus Video Harmanus Music

Voorbeeld online piano cursus video

Starten met mijn online piano cursus?

Hopelijk weet je nu veel meer over online pianoles en een online piano cursus. Zoals gezegd: goede cursussen zijn zeldzaam.

Zoek je een goede piano cursus? Je kan bij mij altijd alles wat ik hierboven heb uitgelegd verwachten! Bekijk zeker eerst ook mijn promo/trailer (bv popmuziek) om een beleving te krijgen van mijn online piano cursus.

Hieronder bied ik je verschillende pakketten aan.

Voorbeeld van mijn online piano cursus popmuziek

1. Online Piano Cursus Popmuziek Piano en Pop Akkoorden Leren Spelen 1

Van absolute beginner naar gevorderd in 10 weken. Voor pianisten en niet-pianisten. Ik leer je pop akkoorden en piano begeleiden op het niveau van een pop/rockacademie!

 • Akkoorden, akkoorden schema’s en symbolen in pop lezen en spelen
 • Jezelf of anderen begeleiden op piano op een podiumwaardig niveau
 • Bekende popliedjes begeleiden vanuit een lead sheet en chord chart
 • Ik deel mijn tips vanuit mijn ervaring als solo pianist en begeleider
 • Break-it-down van piano-intro’s van Adele, Lady Gaga, Coldplay, Bruno Mars, Lionel Richie en Alicia Keys tot Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Marco Borsato.

Pop online cursus overzicht

 1. Wat is een majeur en mineurtoonladder?
 2. Wat zijn kruisen, mollen en voortekens?
 3. Wat zijn intervallen?
 1. Wat zijn akkoorden, drieklanken & vierklanken?
 2. Wat zijn majeur- en mineurakkoorden?
 3. Oefening: begeleiden van een popsong
 1. Gebruik het sustainpedaal
 2. Varieer met verschillende ritmes
 3. 7 linker- & rechterhandpatronen die je moet kennen!
 1. Wat zijn akkoordomkeringen (inversions)?
 2. Hoe gebruik je akkoordomkeringen?
 1. Wat betekent toonsoort?
 2. Wat is een trap?
 3. Wat is het Nashville Number System (NNS) dat professionals gebruiken?
 4. Luistervoorbeelden bij les 3
 5. Afwijkende akkoorden opschrijven met NNS
 1. Wat betekent een akkoordenschema en progressie?
 2. Populair popmuziek akkoordenschema 1
 3. Populair popmuziek akkoordenschema 2
 4. Populair popmuziek akkoordenschema 3
 5. Populair popmuziek akkoordenschema 4
 6. Populair popmuziek akkoordenschema 5
 7. Bonustip: het ‘Lionel Richie akkoord’
 1. No3
 2. Add2 (add9)
 3. Add4 (add11)
 4. Sus2
 5. Sus4
 6. Verminderd (dim)
 7. Overmatig
 8. Majeur7
 9. Mineur7
 10. Dominant7
 11. Voorbeeld: toepassing van de theorie in een popsong
 1. Wat betekent ‘melodisch denken’? Ga verder dan alleen akkoorden en een bas aanslaan!
 2. Tip 1: Voeg melodie toe aan je akkoorden (verbind akkoorden met melodie en motieven)
 3. Tip 2: Match je akkoorden met de melodie (2e stem, vraag-antwoord, imitatie)
 1. Ken de 7 compositiedelen van een popsong: van intro naar outro
 2. 5 tools voor hoe je een gevoel muzikaal uitdrukt met je akkoorden
 3. Verdeel-en-heersstrategie: geef aandacht aan de compositiedelen van de song: introductie
 4. Verdeel-en-heersstrategie: geef aandacht aan de compositiedelen van de song: intro tot outro
 1. Introductie
 2. 5 variaties à la John Ewbanks (pianist & componist van Marco Borsato)
 3. “Country chops” (van Waylon, Ilse de Lange, Trisha Yearwood tot Guus Meeuwis)
 4. “Gospel chops” (van old skool Marvin Sapp en nusoul à la Alicia Keys tot zelfs Volumia)
 5. Inspiratieles: alle technieken uit de cursus toegepast in één song

Dit betaal je éénmalig voor een complete online cursus!

697,00inc. btw
 • € 497,00

2. Online Piano Cursus Jazz Piano en Jazz Akkoorden Leren Spelen 2

Voor de ervaren pianospelers tot gevorderden. Een complete cursus jazz akkoorden en solo jazz piano in 10 weken. Van pianotechnieken tot stijlkennis, van Bill Evans tot Keith Jarrett!

 • Jazz akkoorden, akkoordenschema en symbolen lezen en spelen
 • Solo jazz piano of anderen begeleiden op een podiumwaardig niveau
 • Bekende jazz standards vanuit Real Book lead sheets
 • Rustige easy jazz ballads en bossa nova tot swing jazz met walking bass.
 • Break-it-down van voicings van o.a. Bud Powell, McCoy Tyner, Bill Evans, Herbie Hancock en Keith Jarrett.

Jazz online cursus overzicht

 1. Intervallen & toonladders in Majeur, mineur, modaal & Blues
 2. Drieklanken & vierklanken (álle basisakkoorden zoals majeur, mineur, dim., maj7, min7, etc)
 3. Toonsoort & ‘Nashville Number System’ voor akkoordnotatie
 4. Hoe lees je een Realbook-leadsheet voor jazz standards (jazz liedjes)?
 5. Opdracht: Je eerste jazz standard “Autumn Leaves” spelen!
 1. Wat zijn Three-Note Voicings à la Bud Powell en Monk?
 2. Wat zijn Five-Note Voicings à la Bill Evans?
 3. Toepassing: Jazzsong “Autumn Leaves”
 4. Toepassing: Jazzsong “Fly Me To The Moon”
 1. De ‘b9, #9, #11, b13 akkoorden’
 2. Het Sus-akkoord à la Herbie Hancock
 3. Toepassing: Jazzsong “Autumn Leaves”
 1. Tritone Substitution op de II-V-I
 2. Toepassing: Jazzsong “Autumn Leaves”
 3. Toepassing: Jazzsong “Blue Bossa”
 1. De ‘Jazz Swing’ met de Walking Bass à la Lenny Tristano
 2. De Latinjazz met de ‘Bossa Nova’
 3. De ‘Jazzballad’ voor rustige Easy Jazz Piano
 1. Driehanden-techniek: Melodie, akkoorden en bas tegelijk!
 2. Hoe improviseer je ritmisch en melodisch met de melodie?
 3. Intro & Outro: een jazz standard beginnen en eindigen!
 1. Hoe speel je ‘Drop 2 voicings’?
 2. Toepassing: Jazzsong “Autumn Leaves”
 3. Toepassing: Jazzsong “All The Things You Are”
 1. Hoe speel je ‘Quarter Voicings’ & ‘So What voicings’?
 2. Toepassing: Jazzsong “So What”
 3. Toepassing: Jazzsong “Blue Bossa” à la Michel Camilo
 4. Toepassing: Jazzsong “Blue in Green”
 1. Hoe speel je ‘Upperstructures’?
 2. Toepassing: Jazzsong “Autumn Leaves”
 3. Toepassing: Jazzsong “Stella By Starlight”
 4. Toepassing: Jazzsong “Blue in Green”
 1. Introductie
 2. Hedendaagse jazzvoicings à la Keith Jarrett, Brad Mehldau, Marcin Wasilewsky & Esbjörn Svensson
 3. Je eigen pianovoicings creëren!
 4. Resumé

Dit betaal je éénmalig voor een complete online cursus!

697,00inc. btw
 • € 497,00

Binnenkort online dus schrijf je nu in!

3. Online Piano Leren Spelen Voor Beginners

Ben je een absolute beginner? Dit jaar lanceer ik een online piano cursus voor absolute beginners. Lees alvast alles over online pianolessen voor beginners. Schrijf je zeker ook alvast in!

 • Allround: pianotechniek, muziek begrijpen en noten lezen.
 • Pianotoetsen namen, pedaal, toonladders en akkoorden.
 • Simpele beginner liedjes spelen, ritme & timing.
 • Zonder noten spelen en improviseren.
 • Verschillende muziekstijlen: klassiek en pop tot blues!

2021 online dus schrijf je nu in!

Eerst een gratis online pianoles proberen?

Start je gratis online pianoles!

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden in 15 minuten.

Zonder noten of ervaring.

Geheel vrijblijvend en meteen starten!

Ja, in 15 minuten klinkt goed!!