Jazz Piano en Jazz Akkoorden leren op piano: waar begin je?

Zoek je een online cursus Jazz Piano?
5 star googlescore Harmanus Music

Je vindt hier een plan van aanpak om jazz piano en jazz akkoorden te leren!

Ben je geïnteresseerd in jazz akkoorden en jazz piano? Of jazz improvisatie in het algemeen?

Wat zijn bijvoorbeeld Jazz akkoorden voor beginners en gevorderden? Wat betekent II-V-I progressie? Wat is een jazz akkoorden schema? Wat zijn jazz standards en Real Books? Wat zijn voicings en rhythm changes? Met welke simpele jazz liedjes begin je? Hoe oefen je die op piano? Hoe improviseer je in jazz? En waar begin je met luisteren naar de ‘top’ jazz pianisten?

Van A tot Z: met praktische handvatten help ik je op weg. Ik ben Roy Harmanus, pianist, pianoleraar en werkte als gastdocent aan het Fontysconservatorium.

Harmanus Music Wie ben ik

Waar begin je met jazz akkoorden en jazz piano?

‘Jazz’ is een ruim begrip. Wat is jazz? Jazz beslaat minstens een eeuw aan verschillende stijlen. Uiteenlopend van swing tot experimentele jazz. Van Oscar Peterson en Bill Evans tot Keith Jarrett, Brad Mehldau en Tigran Hamasyan. (Als je deze namen niet kent, zeker luisteren!)

Maar als je jazz piano wilt leren spelen, dan zijn drie vaardigheden zeker onmisbaar:

  1. Jazz akkoorden kunnen spelen
  2. Enige vrije improvisatievaardigheden
  3. Jazz stijlkennis beheersen voor inspiratie

Daarnaast moet je veel luisteren naar verschillende jazz stijlen. Zo bouw je een referentiekader op waarbinnen je oefent. Het is niet te doen om jazz piano te spelen zonder veel naar jazz muziek te hebben geluisterd. Luisteren, luisteren en nog eens luisteren naar jazz. Dat is key!

Gelukkig valt dit te leren. Ieder op zijn niveau uiteraard. Ik ga je hieronder voor elk gebied een paar concrete tips geven.

Jazz akkoorden spelen op piano voor beginners

Wil je akkoorden begrijpen dan leer je altijd eerst toonladders. Die vormen de basis van akkoorden en toonsoorten. Akkoorden worden immers gebouwd op toonladders. Leer voor jazz minimaal de majeur, mineur, blues en middeleeuwse toonladders (modal scales).

Daarna begin je met algemene akkoordenkennis. Akkoorden bestaan uit 3 of meer verschillende tonen.

Ken drieklanken zoals majeur, mineur, verminderd en overmatig (resp. major, minor, diminished / dim. en augmented / aug.) en hun omkeringen. Dat betekent die tonen in allerlei volgordes kunnen spelen. Niet alleen c-e-g maar ook e-g-c en g-c-e.

Leer vervolgens vierklanken, dus septiem-akkoorden. Denk aan majeur-7, mineur-7, verminderd-7, dominant 7, enz. Ook weer in omkeringen en verschillende liggingen.

Vanuit vierklanken (septiem-akkoorden) ga je naar vijfklanken. Dat betekent dat je boven de septiem (7e toon) een none (9e toon) speelt. Dus de vierklank C-majeur-7 akkoord bestaat uit c + e + g + b. Als vijfklank wordt het: c + e + g + b + d. Je noteert dan C-majeur7/9. En dat doe je voor ieder septiem-akkoord.

Nu heb je de goede basis om te beginnen aan jazz piano of jazz akkoorden. Ik geef dit als tip voor beginners en gevorderde pianisten. Op ieder niveau is dit aan te bevelen! Hulp bij nodig? Volg mijn jazz cursus waarin ik dit haarfijn uitleg en toelicht.

Majeur en mineur akkoord drieklank Harmanus Music

C-majeur en mineur drieklank

Majeur-7 en 7-9 akkoord Harmanus Music

C-majeur vierklank en vijfklank

Online Piano Cursus Jazz Piano

Van akkoorden tot begeleiden & piano solo

Van easy jazz tot swing

Van Bud Powell en Bill Evans tot Keith Jarrett

Bekijk de online cursus Jazz Piano!