Hét boek voor iedereen die jazz speelt: het Real Book (online)

Jazz piano | 24 april 2020 | Roy Harmanus | Leestijd: 4 minuten

Noot: dit blog is geüpdatet op 10 juni 2021.

Houd je van jazz muziek? Improviseer je of wil je leren improviseren? Dan heb je hopelijk al gehoord van het Real Book!

Wat is het Real Book?

Het Real Book is dé “Bijbel” van de jazz muziek. Een verzamelalbum met bladmuziek van populaire jazz songs. Deze songs noem je ‘standards’. De stukken zijn geprint op 1 A4  met alleen een gegeven melodie en akkoordsymbolen erboven. Zo’n minimale notatie noem je een ‘lead sheet’.

Hoe ziet een lead sheet jazz standard eruit?

Iedere jazz standard lead sheet bevat minimaal een melodie op een eenvoudig ritme en akkoordsymbolen erboven. In sommige edities vind je ook de letters A en B in een vierkant. Die geven de vorm aan (couplet, refrein, enz). Als jazz muzikanten bijvoorbeeld over het eerste deel van de standard willen improviseren, spreken ze van improviseren over het A’tje. Dat betekent dus het A-deel. Je speelt dan alleen het deel waarboven de letter A staat.

Verder zie je akkoorden tussen haakjes staan. Meestal boven de ‘normale’ of oorspronkelijke akkoorden. De akkoorden tussen haakjes zijn alternatieve akkoorden. Oftewel akkoorden die je in die maten ook kan spelen als je iets anders wilt dan de oorspronkelijke akkoorden.

Tot slot hebben sommige Real Book edities een songtekst erbij. Dat is natuurlijk handig als je ook met vocalisten speelt. Zo heeft iedere muzikant de gegevens die hij of zij nodig heeft om een jazz standard te spelen.