Zoek jij een pianoles voor beginners?

Alle informatie op een rij!

Gratis binnen 15 min met 2 handen piano leren spelen!

Lees alles over pianolessen voor beginners!

Wil je graag piano leren spelen voor beginners? Maar waar begin je? Welke kennis moet je leren? Wil je een brede basis: techniek, noten, akkoorden en theorie? Of alleen naspelen van piano beginner liedjes?

Wat heb je nodig? Een piano of keyboard? Welke boeken en methodes? Hoe snel kun je piano leren spelen?

Maar ook: hoe kies je welke online pianoles voor beginners je gaat volgen? Bij wie? Want aan bijvoorbeeld online pianolessen voor beginners is geen gebrek!

Veel belangrijke vragen. Verdiep je goed vóórdat je start. Voorkom teleurstellingen of fout ingestudeerde technieken.

Ik leg je stap-voor-stap alles uit.

Alles over piano leren spelen beginners, maar eerst wie ben ik?

Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar en pianist. Kwaliteit, passie en integriteit staan voorop. Ik geef online pianoles en privé pianoles.

 • Conservatorium-gediplomeerd klassiek en jazz piano.
 • Post-hbo specialisatie Muziektheorie.
 • Meer dan 15 jaar ervaring en 1000+ leerlingen, jong én oud.
 • Uitvoerend pianist op klassieke, jazz én poppodia.
 • Gastdocent Piano Fontys Conservatorium.
Harmanus Music Wie ben ik

“Het feit dat Roy is afgestudeerd in de lichte en klassieke muziek maakt hem tot een zeer veelzijdige docent. Hij heeft veel theoretische kennis, en speelt zelf natuurlijk fantastisch. Ik heb in een korte tijd veel geleerd van zijn pianolessen.”

Nanny Kramers, Leerling piano

“Na elke les merkte ik iedere keer weer progressie, wat me erg stimuleerde. Ik kan je alleen maar aanraden om Roy’s lessen te volgen!”

Tjebbe Zeeman, Pop Student Codarts Rotterdam

“Ik werk al jarenlang met plezier met Roy samen. Hij is ontzettend muzikaal en voelt mij als zangeres heel goed aan, of het nu gaat om zangbegeleiding of songwriting.”

Pearl Jozefzoon, Finalist 'Voice of Holland'

“De pianolessen zijn uitstekend verzorgd. Roy is een enthousiaste en bekwame docent. Vragen worden ook altijd snel en duidelijk beantwoord!”

Guy du Long, Leerling piano

Welke kennis moet je als beginner leren voor pianospelen?

Zorg altijd dat je voor een brede basis gaat.

Goede piano oefeningen voor pianotechniek en noten lezen. Kennis van akkoorden, akkoordenschema’s en piano begeleiden. Uiteraard je eerste simpele piano beginnersliedjes voor de motivatie. Verschillende muziekstijlen.

Vergeet niet muziek theorie en inzicht. Weten hoe muziek werkt is belangrijk. Zo ga je sneller vooruit op langer termijn.

Tot slot: een gebalanceerd lesplan of studieplan voor iedere week is onmisbaar. Dat kan je namelijk zelf  niet goed bepalen.

Niet alleen naspelen van piano beginner liedjes met synthesia!

Ik weet het: liedjes spelen is leuk. Je wilt natuurlijk snel resultaat. Dus een paar piano beginnersliedjes is handig. Zeker voor je motivatie. Maar focus je niet te veel op het spelen van een liedje. Je begint net. Je wilt ook een brede basis leggen. Als je dat eenmaal hebt, kan je honderden liedjes per week leren. Langetermijndenken dus!

Veel online cursussen focussen op de belofte dat je snel een liedje kan spelen. Een melodie met je rechterhand en met links een akkoord van 3 tonen. Heel basic. Op zich geen probleem.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van je uitvoering? Het is een wereld van verschil als jij 3 pianotoetsen speelt of een professional. Je wilt niet alleen toetsen indrukken maar goed pianospelen. Goede techniek en sound. Dat je de ander emotioneel raakt met je spel. Inzicht en begrijpen wat je doet. En niet klinken als je eerste keyboardles! Een goede uitvoering van 1 lied is belangrijker dan 10 liedjes slecht spelen.

Focus op kwaliteit. Gedegen inzicht. Weten wat je doet. Dus geen synthesia lesvideo’s of naspeel lessen. Je leert dan nul. Als je voor online pianoles gaat, kies dan een hoog kwalitatieve cursus. De lesvideo’s moeten álle nodig informatie bevatten: beelden van de piano én docent, noten, akkoordnotatie en oplichtende pianotoetsen zodat je goed de tonen ziet. Maar de pianoleraar is ook enorm bepalend!

Daarom heb je een piano cursus van een gediplomeerde pianoleraar nodig. Hoe kies je die?

synthesia pianoles

Voorbeeld synthesia pianoles (NIET DOEN!)

Online Pianoles Cursus Video Harmanus Music

Voorbeeld overzichtelijke lesvideo

Hoe kies je een goede piano leraar voor beginners?

 1. Je hebt een conservatorium-gediplomeerde pianoleraar nodig. Geen amateur die zichzelf heeft piano leren spelen. De leraar moet zelf de kilometers hebben gemaakt. Met bloed, zweet en tranen. Pas als je jarenlang 3-5 uur per dag studeert, 5-6 dagen in de week, ken je alle mentale valkuilen. En iedere conservatorium-afgestudeerde heeft dat minstens gedaan. Meestal al vanaf zijn kindertijd. Helaas zijn veel “pianoleraren” online in 9 van de 10 gevallen amateurs. Hoe kom je daar achter? Op hun website zal allereerst nergens vermeld staan dat ze conservatorium-gediplomeerd zijn. Dus nergens staat ‘conservatorium-afgestudeerd’ met ‘hoofdvak Piano’. Dan weet je al genoeg!
 2. Trap niet in misleidende verkooptaal zonder inhoud. ‘Ik speel al vanaf mijn 10’, ‘de bekende pianoleraar’, ‘onze bewezen methode’, ‘professioneel’ en ‘meer dan 25 jaar ervaring’. Allemaal nietszeggend. De slager die zijn eigen vlees heeft gekeurd, niet een professionele commissie. Deze slogans worden vaak gebruikt om te verbergen dat iemand geen graad heeft behaald. Check hiervoor altijd iemands LinkedIn en niet de website.
 3. Je wilt ook iemand met ruime leservaring aan privéleerlingen en niet slechts online. En dan goede recensies van kundige leerlingen (niet tante Mientje, maar actieve spelers of studenten van muziekacademies). En als het kan ook van (mede)beroepsmuzikanten.
 4. De pianoleraar moet verder optreedervaring als professioneel pianist hebben. Anders ken je niet de inside tips en tricks op hoog niveau.

Wat heb je als beginner nodig voor je pianoles?

Oke je hebt nu een pianoleraar gekozen en besloten te starten. Wat heb je nodig? Je hebt een ‘goed’ instrument nodig. Dat kan niet vaak genoeg benadrukt worden.

Mogelijk heb je ook wat beginner lesboeken nodig. Zeker als je noten wilt leren lezen. Er zijn grote verschillen tussen methodes voor kinderen en volwassenen.

Ik ga op beide tips wat dieper in met concrete voorbeelden.

Welke piano of keyboard voor beginners?

Zoek je een keyboard of synthesizer? Vergeet dan maar ‘goed piano spelen’. Waarom?

De pianotoetsen zijn veel te licht, dus heb je minder controle over je techniek. Er is geen goede verhouding tussen aanslag en klankproductie. Of je nu zacht of sterk speelt, de klankleur verandert niet. En vaak heb je een slechte gepingel-klank. Van die Casio Keyboardjes bij de Lidl. Je hebt sowieso niet eens het vereiste aantal pianotoetsen om piano te spelen. Niet doen dus!

Koop het liefst een akoestische piano als je goed wilt leren spelen. Start met een huur(-koop)regeling zodat je niet te veel betaalt en kunt uitproberen of het wat is. Je kan de piano altijd terug brengen of inruilen. Uiteraard heb je wel een groot meubelstuk in je huis!

Wil je een alternatief? Specs zeggen niet veel dus ik houd het kort en geef je daarna gewoon concrete piano’s. Minstens een digitale piano met 88 gewogen toetsen. Met een pianopedaal en koptelefoonaansluiting erbij. Vergeet ook niet een statief erbij te kopen. Verder moet je bepalen of je ingebouwde speakers wilt, of zelf versterken met eigen speakers. Welke piano voor beginners kies je dan?

 • Huiskamer Clavinova CLP 725 (lage klasse, maar voor beginners oké)
 • Clavinova CLP 735 (beter geluid dan de 725)
 • Clavinova CLP 745 (beter geluid en goed klavier)
 • Clavinova CLP 775 en 785 (gewoon topklasse!)

Zoek je een meer goedkope piano?

Google dan tweedehands op marktplaats. Liever geen Roland Piano’s omdat die een slecht toetsenbord hebben. Kies Yamaha Piano’s. En dan iets van de P-serie. Dus dan zie je getallen als P-45, P-85, P-90, P-140, P-250. Die kom je tweedehands nog wel eens tegen.

keyboard Harmanus Music

Keyboard (NIET DOEN!)

Yamaha Piano P 45 B Harmanus Music

Yamaha P-45B (voor beginners)

Clavinova CLP 785 Harmanus Music

Clavinova CLP 785 (top!)

Welke piano boeken en methodes voor jonge beginner pianolessen?

Over het algemeen adviseer ik Alfred Basic Piano Library voor beginners voor kinderen. Voor de snelle leerling, de eerste lesboeken van Carrol Barrett.

Voor leerlingen die veel moeite hebben met lezen en op een langzaam tempo willen leren, de eerste lesboeken van Hal Leonard.

Maar ook een lesmethode heeft zijn beperkingen. Allereerst kunnen ze saai en eentonig zijn. Als een pianoleraar niet goed omgaat met een methode, dood je het muziekplezier bij leerlingen. Ook ontwikkelen leerlingen vrij weinig creativiteit en muzikaal inzicht. Verder zijn de muziekstijlen niet altijd heel divers.

Daarom moet alles aangevuld worden met leuke korte speelstukjes. Binnen verschillende genres: klassiek, pop, boogie woogie, blues, filmmuziek, enz. Herman Beeftink heeft veel goede lesboeken binnen die genres. Check bijvoorbeeld zijn New Age.

Ik geef als leraar daarnaast ook nog mijn eigen lesmateriaal dat ik door de jaren heen heb ontwikkeld.

Welke piano boeken en methodes voor volwassen beginner pianolessen?

Stel dat je als volwassene van lesmethodes of lesboeken houdt waarin je alles kan nalezen.

Dan zit je uiteraard niet te wachten op gekleurde boekjes. Met van die dierenplaatjes op de kaft! Koop liever iets als Afred Basic Piano Library voor volwassenen. Ook voor zelfstudie geschikt, dus je kan je eigen tempo bepalen.

Wil je alléén snel noten leren lezen? Dan heb je geen piano lesboek nodig, maar een sight reading lesboek zoals die van Paul Harris. Het doel hierbij is niet het instuderen van liedjes, maar het lezen van nieuwe noten. Je herhaalt de stukken niet en speelt ze direct van blad. Het gaat dan vooral om kilometers maken!

Voor technische oefeningen moet je echt Hanons 60 exercises als begin hebben.

Het ziet er old school en saai uit. Ik weet het. Maar het is effectief en efficiënt. En niet voor niets decennia lang een standaardwerk wereldwijd! Daaruit doe je dan bijvoorbeeld 1 oefening per week.

Kan je zonder noten lezen als beginner piano leren spelen?

In principe wel. Maar eerst dit: wat bedoel je met noten en bladmuziek? Een blad vol muzieknoten en verschillende muzieksleutels? Of wat akkoordjes met een melodie? Dat laatste is niet moeilijk. Daar heb je weinig noten voor nodig.

Welke stijl wil je spelen zonder noten? Klassieke muziek zoals Bach en Rachmaninov? Forget it. Liedjes van Einaudi, Yann Tiersen en Yiruma? Lastig maar haalbaar.

Maar jazz, blues en pop spelen of gewoon improviseren kan zonder noten lezen prima. Ook op hoog niveau. Focus eerst op goed piano spelen en dan hoe je noten leest. Meteen noten centraal stompt je muzikaliteit, creativiteit en gehoor af.

Noten lezen Harmanus Music

Hoe snel kun je als beginner piano leren spelen?

Dat vind ik een lastige vraag. Dat is afhankelijk van je aanleg en hoe snel je leert. Zit dat goed én oefen je ook wat uurtjes piano per week? Dan gaat het snel. Zeker met een goede pianoleraar erbij.

Het hangt ook van je wensen en doelen af. En het antwoord op wat is “goed” piano spelen!

Leren noten lezen is bijvoorbeeld niet echt lastig. Basis akkoorden spelen en begeleiden kan binnen 1 les. Improviseren van simpele melodieën, 2 lessen. Popliedje met akkoorden en melodie? Paar lessen, maar dan wel zonder noten lezen.

Of bedoel je Beethoven en high level jazz spelen? Dan praten we namelijk over een heel ander niveau!

Lees ook mijn blog over hoeveel uur per week je moet oefenen als beginner of gevorderd.

Jezelf piano leren spelen zonder pianoles. Kan dat?

Wat bedoel je met ‘jezelf leren spelen’? Zelfstandig maar met een lesvideo, YouTube of pianoles cursus erbij? Of compleet zonder enige voorbeelden? Dat laatste wordt lastig.

En waarom zou je dat willen? Je gaat trager vooruit en waarschijnlijk leer je verkeerde dingen aan. Vaak heb je op zijn minst wat tips van iemand nodig. Al is het maar voor de inspiratie of motivatie.

Wil je meer weten over online pianolessen voor beginners?

Een gratis online pianoles is een geschikte manier om als beginner proef te draaien. Kijk of het wat voor je is. En je zit nergens aan vast. Ook kan je zien of je een klik hebt met de pianoleraars persoonlijkheid en lesgeefstijl.

Mocht je nu meer specifiek over online lessen voor beginners willen weten?

Ik heb alles voor je op een rijtje gezet. Alles over online pianoles en welke online piano cursus geschikt is. Handig voor als je het toch lastig vindt te beoordelen welke online piano cursus je moet kiezen.

Ook kan je je aanmelden voor online pianoles cursussen!

Voorbeeld van mijn online piano cursus popmuziek

Ja, ik wil meer weten over online pianolessen voor beginners!