Zoek jij een pianoles voor beginners?

Alle informatie op een rij!

Gratis online pianoles met 2 handen leren spelen!
5 star googlescore Harmanus Music

Lees alles over pianolessen voor beginners!

Wil je graag piano leren spelen voor beginners? Maar waar begin je? Welke kennis moet je leren? Wil je een brede basis: techniek, noten, akkoorden en theorie? Of alleen naspelen van piano beginner liedjes?

Wat heb je nodig? Een piano of keyboard? Welke boeken en methodes? Hoe snel kun je piano leren spelen?

Maar ook: hoe kies je welke online pianoles voor beginners je gaat volgen? Want aan bijvoorbeeld online pianolessen voor beginners is geen gebrek!

Veel belangrijke vragen. Verdiep je goed vóórdat je start. Voorkom teleurstellingen of fout ingestudeerde technieken.

Ik leg je stap-voor-stap alles uit.

Alles over piano leren spelen beginners, maar eerst wie ben ik?

Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar en pianist. Kwaliteit, passie en integriteit staan voorop. Ik geef online pianoles en privé pianoles.

  • Conservatorium-gediplomeerd klassiek en jazz piano.
  • Post-hbo specialisatie Muziektheorie.
  • Meer dan 15 jaar ervaring en 1000+ leerlingen, jong én oud.
  • Uitvoerend pianist op klassieke, jazz én poppodia.
  • Gastdocent Piano Fontys Conservatorium.
Harmanus Music Wie ben ik

“(Roy)Harmanus Music biedt wat je op de Nederlandse markt niet vindt via on-line les methodes. Veel video’s met begeleidende sheets aan info, songs, akkoorden etc..etc.. Hij dringt meteen door tot het hart van de potentiele muzikant. Dit is de plek waar je moet zijn!”

Raymond van de Vorst-recensie-HarmanusMusicRaymond van de Vorst (53 jr.)

“De lessen bij Roy zijn ronduit gewoon top. Roy weet waar hij het over heeft. Hij heeft een sterke methodische aanpak die bij mij persoonlijk goed aansluit. Ik kan het hoog aanbevelen!

Spijk Hoogendoorn-recensie-Harmanus-MusicSpijk Hoogendoorn (21 jr.), Student Rockacademie Tilburg
5 star googlescore Harmanus Music

“Ik ben begonnen met de online cursus van Roy. Wát een aanrader. Hij is oprecht (!) geïnteresseerd in jou en je proces en zal je hierin ook blijven stimuleren. Roy heeft veel ervaring en zijn muzikale kennis is ontzettend groot. Nog geen moment spijt van gehad.”

Fleur Janssens-recensie-Harmanus-MusicFleur Janssens (23 jr.), zangdocente
5 star googlescore Harmanus Music

Welke kennis moet je als beginner leren voor pianospelen?

Zorg altijd dat je voor een brede basis gaat.

Goede piano oefeningen voor pianotechniek en noten lezen. Kennis van akkoorden, akkoordenschema’s en piano begeleiden. Uiteraard je eerste simpele piano beginnersliedjes voor de motivatie. Verschillende muziekstijlen.

Vergeet niet muziek theorie en inzicht. Weten hoe muziek werkt is belangrijk. Zo ga je sneller vooruit op langer termijn.

Tot slot: een gebalanceerd lesplan of studieplan voor iedere week is onmisbaar. Dat kan je namelijk zelf niet goed bepalen.

Niet alleen naspelen van piano beginner liedjes met synthesia!

Ik weet het: liedjes spelen is leuk. Je wilt natuurlijk snel resultaat. Dus een paar piano beginnersliedjes is handig. Zeker voor je motivatie. Maar focus je niet te veel op het spelen van een liedje. Je begint net. Je wilt ook een brede basis leggen. Als je dat eenmaal hebt, kan je honderden liedjes per week leren. Langetermijndenken dus!

Een brede basis betekent dat je leert hoe muziek in elkaar zit. Dus ook iets over akkoorden, akkoordenschema’s, toonladders, notatie, maten, maatstrepen en meer van deze basistheorie.

En hoe zit het met de kwaliteit van je uitvoering? Het is een wereld van verschil als jij 3 pianotoetsen speelt of een professional. Je wilt niet alleen toetsen indrukken maar goed pianospelen. Goede techniek en sound. Dat je de ander emotioneel raakt met je spel. Inzicht en begrijpen wat je doet. En niet klinken als je eerste keyboardles! Een goede uitvoering van 1 lied is belangrijker dan 10 liedjes slecht spelen.

Focus op kwaliteit. Gedegen inzicht. Weten wat je doet. Dus geen synthesia lesvideo’s of naspeel lessen. Je leert dan alleen naspelen. Maar als je 5 weken niet speelt, ben je de helft alweer vergeten. Omdat je niet begrijpt wat je precies aan het doen bent.

synthesia pianoles

Voorbeeld synthesia pianoles (NIET DOEN!)

Online Pianoles Cursus Video Harmanus Music

Voorbeeld van mijn online pianolesvideo

Gratis online pianoles uitproberen?

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden

Zonder noten & Praktisch

Ja, klinkt goed!

Wat heb je als beginner nodig voor je pianoles?

Oke je hebt besloten te starten met pianoles. Wat heb je nodig? Je hebt een ‘goed’ instrument nodig. Dat kan niet vaak genoeg benadrukt worden.

Mogelijk heb je ook wat beginner lesboeken nodig. Zeker als je noten wilt leren lezen. Er zijn grote verschillen tussen methodes voor kinderen en volwassenen.

Ik ga op beide tips wat dieper in met concrete voorbeelden.

Welke piano of keyboard voor piano leren spelen?

Welk instrument je kiest hangt af van je doel. Je kan mijn cursussen volgen met een keyboard. Daarop kan je namelijk akkoorden spelen, theorie en toonladders oefenen en begeleidingstechnieken spelen.

Maar voor een goede techniek moet je liever niet op een keyboard of synthesizer oefenen. De toetsen zijn te licht, dus je hebt minder controle over je techniek en sound

Wil je geen akoestische piano? Koop dan een digitale piano met 88 gewogen toetsen. Met een pianopedaal en koptelefoonaansluiting erbij. Vergeet ook niet een statief erbij te kopen. Verder moet je bepalen of je ingebouwde speakers wilt, of zelf versterken met eigen speakers. Kies een nieuwe of een tweedehandse.

Welke piano (voor beginners) kies je dan?

  • Huiskamer Clavinova CLP 725 (te duur? Koop dan een tweedehandse. Zie onder)
  • Clavinova CLP 775 en 785 (absolute topklasse!)

Zoek je een goedkope piano? Tussen 200-450 euro?

Google dan tweedehands op marktplaats. Kies bv. een Yamaha Piano P-serie. Dus dan zie je getallen als P-45, P-85, P-90, P-140, P-250. Kies bijvoorbeeld de P-45B. Die kom je immers tweedehands vaak tegen.

keyboard Harmanus Music

Keyboard

Yamaha Piano P 45 B Harmanus Music

Yamaha P-45B (voor beginners)

Clavinova CLP 785 Harmanus Music

Clavinova CLP 785 (top!)

Welke piano boeken en methodes voor jonge beginner pianolessen?

Ik zou nooit meteen met boeken of noten beginnen. Eerst leren spelen en muziek begrijpen. Dan pas de noten!

Wil je toch boeken kopen? Over het algemeen adviseer ik Alfred Basic Piano Library voor beginners voor kinderen. Voor de snelle leerling, de eerste lesboeken van Carrol Barrett.

Voor leerlingen die veel moeite hebben met lezen en op een langzaam tempo willen leren, de eerste lesboeken van Hal Leonard.

Maar ook een lesmethode heeft zijn beperkingen. Allereerst kunnen ze saai en eentonig zijn. Als je als pianoleraar niet goed omgaat met een methode, dood je het muziekplezier bij leerlingen. Ook ontwikkelen leerlingen vrij weinig creativiteit en muzikaal inzicht. Verder zijn de muziekstijlen niet altijd heel divers.

Daarom moet alles aangevuld worden met leuke korte speelstukjes. Binnen verschillende genres: klassiek, pop, boogie woogie, blues, filmmuziek, enz. Herman Beeftink heeft veel goede lesboeken binnen die genres. Check bijvoorbeeld zijn New Age.

Bedenk wel dit: boeken zijn handig voor noten lezen en nieuwe stukken instuderen. Maar je moet daarnaast altijd ook zonder boeken leren spelen.

Als je muziek begrijpt, kan je allereerst makkelijk uit het hoofd spelen of zelf wat verzinnen. Je kan sneller met anderen muziek maken als je niet alleen noten leest, maar ook bijvoorbeeld akkoorden kent en kunt begeleiden. Ook kan je even snel op een feestje wat akkoorden spelen als iedereen het lied Happy Birthday zingt. Het is altijd erg jammer als iemand vraagt ‘speel eens wat’ en je kan dat niet, want je hebt je boeken niet bij je.

Welke piano boeken en methodes voor volwassen beginner pianolessen?

Stel dat je als volwassene van lesmethodes of lesboeken houdt waarin je alles kan nalezen.

Dan zit je uiteraard niet te wachten op gekleurde boekjes. Met van die dierenplaatjes op de kaft! Koop liever iets als Afred Basic Piano Library voor volwassenen. Ook voor zelfstudie geschikt, dus je kan je eigen tempo bepalen.

Wil je alléén snel noten leren lezen? Dan heb je geen piano lesboek nodig, maar een sight reading lesboek zoals die van Paul Harris. Het doel hierbij is niet het instuderen van liedjes, maar het lezen van nieuwe noten. Je herhaalt de stukken niet en speelt ze direct van blad. Het gaat dan vooral om kilometers maken!

Voor technische oefeningen moet je echt Hanons 60 exercises als begin hebben.

Het ziet er old school en saai uit. Ik weet het. Maar het is effectief en efficiënt. En niet voor niets decennia lang een standaardwerk wereldwijd! Daaruit doe je dan bijvoorbeeld 1 oefening per week.

Online cursus Akkoorden Leren Spelen?

All-in-one: theorie, akkoorden tot begeleiden

Stap-voor-stap van beginner tot gevorderd

Break-it-downs van bekende popsongs

24/7 levenslang toegang & mijn begeleiding

Bekijk mijn online cursus Pop Piano

Kan je zonder noten lezen als beginner piano leren spelen?

In principe wel. Maar eerst dit: wat bedoel je met noten en bladmuziek? Een blad vol muzieknoten en verschillende muzieksleutels? Of wat akkoordjes met een melodie? Dat laatste is niet moeilijk. Daar heb je weinig noten voor nodig.

Welke stijl wil je spelen zonder noten? Klassieke muziek zoals Bach en Rachmaninov? Forget it. Liedjes van Einaudi, Yann Tiersen en Yiruma? Lastig maar haalbaar.

Maar jazz, blues en pop spelen of gewoon improviseren kan zonder noten lezen prima. Ook op hoog niveau. Focus eerst op goed piano spelen en dan hoe je noten leest. Meteen noten centraal stompt je muzikaliteit, creativiteit en gehoor af.

Noten lezen Harmanus Music

Hoe snel kun je als beginner piano leren spelen?

Dat vind ik een lastige vraag. Dat is afhankelijk van je aanleg en hoe snel je leert. Zit dat goed én oefen je ook wat uurtjes piano per week? Dan gaat het snel. Zeker met een goede pianoleraar erbij.

Het hangt ook van je wensen en doelen af. En het antwoord op wat is “goed” piano spelen!

Leren noten lezen is bijvoorbeeld niet echt lastig. Basis akkoorden spelen en begeleiden kan binnen 1 les. Improviseren van simpele melodieën, 2 lessen. Popliedje met akkoorden en melodie? Paar lessen, maar dan wel zonder noten lezen.

Of bedoel je Beethoven en high level jazz spelen? Dan praten we namelijk over een heel ander niveau!

Lees ook mijn blog over hoeveel uur per week je moet oefenen als beginner of gevorderd.

Jezelf piano leren spelen zonder pianoles. Kan dat?

Wat bedoel je met ‘jezelf leren spelen’? Zelfstandig maar met een lesvideo, YouTube of pianoles cursus erbij? Of compleet zonder enige voorbeelden? Dat laatste wordt lastig.

En waarom zou je dat willen? Je gaat trager vooruit en waarschijnlijk leer je verkeerde dingen aan. Vaak heb je op zijn minst wat tips van iemand nodig. Al is het maar voor de inspiratie of motivatie.

Wil je meer weten over online pianolessen voor beginners?

Een gratis online pianoles is een geschikte manier om als beginner proef te draaien. Kijk of het wat voor je is. En je zit nergens aan vast. Ook kan je zien of je een klik hebt met de pianoleraars persoonlijkheid en lesgeefstijl.

Mocht je nu meer specifiek over online lessen voor beginners willen weten?

Ik heb alles voor je op een rijtje gezet. Alles over online pianoles en welke online piano cursus geschikt is. Handig voor als je het toch lastig vindt te beoordelen welke online piano cursus je moet kiezen.

Ook kan je je aanmelden voor online pianoles cursussen!

Ja, ik wil meer lezen over online pianolessen voor beginners!

Gratis online pianoles uitproberen?

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden

Zonder noten & Praktisch

Ja, klinkt goed!