Piano spelen: hoe vaak moet je oefenen?

Pianotips | 4 juli 2020 | Roy Harmanus | Leestijd: 3 minuten

Hoe vaak moet je oefenen? Dat is lastig te beantwoorden. Dat hangt namelijk van veel factoren af en kan voor iedereen weer anders zijn. Maar hoe vaker je oefent, hoe sneller je uiteraard resultaten boekt.

Het gaat er ook om dat je effectief en efficiënt oefent. Dus als je bijvoorbeeld halverwege een pianostuk of liedje vastloopt, moet je niet steeds helemaal vooraan beginnen. Je kan beter aan dat specifieke probleem halverwege je stuk werken en zo efficiënt met je tijd omgaan. En soms is een dagje rust veel effectiever dan maar blijven studeren op een probleem.

In een goede privé pianoles of online pianoles leer je van je docent altijd ook hoe je moet studeren en ontvang je een oefenschema.

Ik geef je hieronder wat globale adviezen voor beginners, gevorderden en professionals.

Piano spelen oefenen voor beginners

Als je net begint, ben je vol enthousiasme en kan je vele uurtjes aan de piano zitten. Maak daar gebruik van. Zo heb je daar op langer termijn profijt van. Bijvoorbeeld als je het drukker begint te krijgen of soms minder zin hebt om te oefenen.

Er is eigenlijk geen limiet aan je oefenuurtjes. Als je een hele dag liedjes wilt uitzoeken op de piano, moet je dat zeker doen!

Gemiddeld oefenen beginners 30 minuten en dat dan 3-4 keer per week. Ik adviseer je om 30-60 minuten en minimaal 4 keer per week te oefenen.

En dit is dan áán de piano. Je kan ook nog ‘oefenen’ door veel te luisteren naar verschillende soorten pianomuziek. Zo krik je jouw muziekkennis op. En doe je ideeën op voor je speelrepertoire. Misschien ontdek je wel stukken of stijlen die je nog niet kent, maar te gek vindt om te spelen.

Piano spelen oefenen voor gevorderden

Gevorderden oefenen ca. 45-60 minuten, 3-4 keer per week. Dat komt niet alleen door hun betere concentratievermogen en uitgebreider aantal oefeningen.

Meestal duren hun muziekstukken ook langer. Dus dan heb je natuurlijk meer tijd nodig als je meerdere stukken speelt.

Gratis online pianoles uitproberen?

 Leer pianospelen en improviseren met akkoorden

Zonder noten & Praktisch

Ja, klinkt goed!

Piano spelen oefenen voor professionals

Professionals oefenen ca. 3-6 uur en dat dan 4-5 keer per week. Als professional is pianospelen natuurlijk ook gewoon je werk. Dus net zoals een advocaat naar zijn kantoor gaat en 9 uurtjes per dag maakt, zo gaat een pianist naar zijn of haar ‘studeerkamer’.

Die 3-6 uur is meestal alleen de tijd aan de piano. Hetzij spelen, hetzij analyseren. En niet de tijd voor het lezen van muziekboeken, zoeken van nieuwe muziekstukken, repetities en optredens. Die tijd moet je dan eigenlijk nog erbij optellen!

Piano spelen oefenen maar je hebt een druk schema!

Wie heeft tegenwoordig niet een druk schema? Zoveel te doen en zo weinig tijd. Als je het drukt hebt, kan je ook minder vaak spelen. Toch kan je goede resultaten blijven behalen.

Wat dan echt enorm belangrijk is, is goed nadenken over hoe je gaat oefenen. Probeer effectief en efficiënt te zijn. Je kan bijvoorbeeld vaker kortere momenten oefenen en met minder oefeningen.

Piano spelen oefenen maar je hebt geen zin!

“Zien spelen, doet spelen.”

Geen zin, dat kennen we allemaal. Van beginner tot professional. Allereerst moet je uitzoeken waarom je geen zin hebt. Ik heb bijvoorbeeld soms geen zin om een stuk in te studeren en al die noten weer te moeten stampen. Wat ik dan op zo’n moment doe is gewoon richten op iets waar ik wel zin in heb, wat minder energie kost en wat ook nog handig is voor mijn ontwikkeling.

Bijvoorbeeld luisteren naar muziek om zo nieuwe ideeën voor stukken op te doen. Of nieuwe muziek dan wel muzikanten te ontdekken. Ook dát is belangrijk en gaat me uiteindelijk helpen bij het pianospelen. Nieuwe muziek kan mij ideeën geven voor mijn improvisaties of composities.

Als je echt geen zin hebt om wat dan ook te doen, dan moet je gewoon niks doen! Een dagje rust is ook nodig. En zelfs dat kan bijdragen aan je vooruitgang! Bijvoorbeeld om nieuwe energie of inspiratie te krijgen. Of om je armspieren te laten rusten.

Maar wat ik ook heb ervaren is dat ik soms juist zin krijg als ik een goede pianist zie spelen. Ook voor pianospelen en muziek maken geldt het gezegde: ‘Zien eten, doet eten.’ Zo ook: “Zien spelen, doet spelen.”

Het belangrijkste is denk ik dat je plezier en passie blijft hebben. En soms vergroot je die door nóg meer te oefenen, maar soms ook door minder te doen!

Weet je nu meer door dit blog?

Ik ben Roy Harmanus, pianist, pianodocent en componist. In mijn blogs deel ik gratis mijn kennis om je vooruit te helpen.

Was mijn blog waardevol? Like, share of reageren mag!

Zoek je een online piano cursus of privé pianoles?

Dan help ik je graag verder!

Online Piano Cursus

  • Akkoorden, begeleiden, pop tot jazz
  • Inc. persoonlijke begeleiding
  • Niet-goed-geld-terug beleid
  • Onbeperkt 24/7 toegang
Bekijk mijn online pianoles cursus

Privé Pianoles

  • Persoonlijke aandacht en maatlessen
  • Verschillende genres: pop, jazz en klassiek
  • Verschillende richtingen: methode, noten en stukken
  • Antwoord op vragen buiten de les
Bekijk mijn privé pianoles

Deze blogs wil je niet missen!

Piano spelen: hoe vaak moet je oefenen?

Hoe vaak moet je oefenen? Dat is lastig te beantwoorden. Dat hangt namelijk van veel factoren af en kan voor iedereen weer anders zijn. Ik geef je in dit blog globale adviezen voor beginners, gevorderden en professionals.

Laat een reactie achter!

5 1 stem
Artikelbeoordeling