Piano spelen: hoe vaak moet je oefenen?

Categorieën: PianotipsPublished On: 4 juli 20206,1 min lezenViews: 5717

Hoe vaak moet je oefenen? Dat is lastig te beantwoorden. Dat hangt namelijk van veel factoren af en kan voor iedereen weer anders zijn. Maar hoe vaker je oefent, hoe sneller je uiteraard resultaten boekt.

Het gaat er ook om dat je effectief en efficiënt oefent. Dus als je bijvoorbeeld halverwege een pianostuk of liedje vastloopt, moet je niet steeds helemaal vooraan beginnen. Je kan beter aan dat specifieke probleem halverwege je stuk werken en zo efficiënt met je tijd omgaan. En soms is een dagje rust veel effectiever dan maar blijven studeren op een probleem.

In een goede privé pianoles of online pianoles leer je van je docent altijd ook hoe je moet studeren en ontvang je een oefenschema.

Ik geef je hieronder wat globale adviezen voor beginners, gevorderden en professionals.

Heb je vragen? Voel je vrij om onderaan een reactie te plaatsen!

Hoe vaak moet je piano oefenen als beginner?

Als je net begint, ben je vol enthousiasme en kan je vele uurtjes aan de piano zitten. Maak daar gebruik van. Zo heb je daar op langer termijn profijt van. Bijvoorbeeld als je het drukker begint te krijgen of soms minder zin hebt om te oefenen.

Er is eigenlijk geen limiet aan je oefenuurtjes. Als je een hele dag liedjes wilt uitzoeken op de piano, moet je dat zeker doen!

Gemiddeld oefenen beginners 30 minuten en dat dan 3-4 keer per week. Ik adviseer je om 30-60 minuten en minimaal 4 keer per week te oefenen.

En dit is dan áán de piano. Je kan ook nog ‘oefenen’ door veel te luisteren naar verschillende soorten pianomuziek. Zo krik je jouw muziekkennis op. En doe je ideeën op voor je speelrepertoire. Misschien ontdek je wel stukken of stijlen die je nog niet kent, maar te gek vindt om te spelen.

De tekst gaat hieronder verder…

Pop Piano Online Cursus

Alle akkoorden, theorie & toepassing

Leer vrijer spelen over akkoorden!

Beginners & gevorderden

Hoe vaak moet je piano oefenen als gevorderde?

Gevorderden oefenen ca. 45-60 minuten, 3-4 keer per week. Dat komt niet alleen door hun betere concentratievermogen en uitgebreider aantal oefeningen.

Meestal duren hun muziekstukken ook langer. Dus dan heb je natuurlijk meer tijd nodig als je meerdere stukken speelt.

Hoe vaak moet je piano oefenen als professional?

Professionals oefenen ca. 3-6 uur en dat dan 4-5 keer per week. Als professional is pianospelen natuurlijk ook gewoon je werk. Dus net zoals een advocaat naar zijn kantoor gaat, zo gaat een pianist naar de ‘studeerkamer’.

Die 3-6 uur is meestal alléén de tijd aan de piano. Hetzij spelen, hetzij analyseren. En niet de tijd voor het lezen van muziekboeken, zoeken van nieuwe muziekstukken, repetities en optredens. Die tijd moet je dan eigenlijk nog erbij optellen!

Vraag: Heb je goede tips voor piano oefenen als je een druk schema hebt?

Wie heeft tegenwoordig niet een druk schema? Zoveel te doen en zo weinig tijd. Als je het drukt hebt, kan je ook minder vaak spelen. Toch kan je nog steeds resultaten blijven behalen.

Ik geef 5 tips die effectiviteit en efficiëntie verhogen. Kijk vooral goed naar wat bij jou persoonlijk en in jouw concrete situatie past. Niet iedere tip werkt voor iedereen even goed. Ook kan het zijn dat een tip in een bepaalde fase van je leven niet werkt maar in een andere fase weer wél.

  1. Oefen minder lang (bv. 10 minuten), maar wel vaker (in de ochtend en avond of tussendoor je activiteiten). Zo kun je beter 2x 5 minuten per dag noten lezen oefenen, dan 1x twee uur in het weekend. Iets dat vaker herhaald wordt, blijft beter plakken!
  2. Stel minder doelen in de kortere sessies. Als je te veel doelen stelt, gaat je kwaliteit van uitvoering omlaag omdat je te weinig tijd hebt om ze te behalen. Waarschijnlijk ook je motivatie, omdat niets goed lukt. In plaats van een heel stuk spelen, kun je je bijvoorbeeld richten op één onderdeel uit het stuk. Dat kan een technisch probleem zijn in een bepaalde maat of een bepaalde afgebakende akkoordenprogressie van een lied dat steeds niet wilt lukken.
  3. Probeer je te richten op iets wat minder ‘denkvermogen’ kost en meer op ‘uitvoering’ gericht is. Stel dat je jazz of pop improviseert. In plaats van een solo proberen te bedenken, kun je een uitgeschreven solo instuderen. Iets bedenken kost immers meestal meer denkvermogen en tijd dan iets instuderen, omdat je in het tweede geval direct aan de slag kunt. En als je direct aan de slag kunt ben je elke minuut effectiever aan het studeren. Het imiteren van andere goede spelers is ook een evenzo belangrijk onderdeel bij het leren van jazz of pop piano als zelf iets bedenken. Op Youtube vind je veel voorbeelden van zogeheten ’transcripties’ van uitgeschreven solo’s. Lees mijn blog met tips voor (jazz)improviseren als je hier meer over wilt weten.
  4. Richt je vooral op problemen en speel niet te vaak datgene wat al goed lukt. Als je een lied speelt waarbij het middendeel niet goed loopt, oefen dan direct alléén dat deel of die specifieke maat. Begin niet ‘uit gewoonte’ klakkeloos vooraan.
  5. Richt je juist niet op problemen maar alleen op het spelen van stukken die je al kent. Zo blijf je in ieder geval ‘op niveau’. Deze tip kan helpen als je merkt dat je minder zin hebt om ‘nieuwe dingen’ te oefenen. Uiteraard leer je zo niet veel meer bij, maar je zakt ook niet in niveau, dus dat is ook winst!

Vraag: Heb je goede tips voor piano oefenen als je geen zin hebt?

“Zien spelen, doet spelen.”

Geen zin, dat kennen we allemaal. Van beginner tot professional. Allereerst moet je uitzoeken waarom je geen zin hebt. Ik heb bijvoorbeeld soms geen zin om een stuk in te studeren en al die noten weer te moeten stampen. Wat ik dan op zo’n moment doe is gewoon richten op iets waar ik wel zin in heb, wat minder energie kost en wat ook nog handig is voor mijn ontwikkeling.

Bijvoorbeeld luisteren naar muziek om zo nieuwe ideeën voor stukken op te doen. Of nieuwe muziek dan wel muzikanten te ontdekken. Ook dát is belangrijk en gaat me uiteindelijk helpen bij het pianospelen. Nieuwe muziek kan mij ideeën geven voor mijn improvisaties of composities.

Als je echt geen zin hebt om wat dan ook te doen, dan moet je gewoon niks doen! Een dagje rust is ook nodig. En zelfs dat kan bijdragen aan je vooruitgang! Bijvoorbeeld om nieuwe energie of inspiratie te krijgen. Of om je armspieren te laten rusten.

Maar wat ik ook heb ervaren is dat ik soms juist zin krijg als ik een goede pianist zie spelen. Ook voor pianospelen en muziek maken geldt het gezegde: ‘Zien eten, doet eten.’ Zo ook: “Zien spelen, doet spelen.”

Het belangrijkste is denk ik dat je plezier en passie blijft hebben. En soms vergroot je die door nóg meer te oefenen, maar soms ook door minder te doen!

De tekst gaat hieronder verder…

Pop Piano Online Cursus

Alle akkoorden, theorie & toepassing

Leer vrijer spelen over akkoorden!

Beginners & gevorderden

Was dit blog waardevol?

In mijn blogs deel ik gratis mijn kennis. Heb je een vraag of reactie? Plaats die dan onderaan dit blog in de commentsectie. Daar help ik je graag verder!

Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar, pianist & gastdocent-conservatorium. Bekijk mijn online pianoles cursus of privé pianoles Tilburg.

Deze blogs wil je niet missen!

Online Piano Cursus

  • Akkoorden, pop & jazz
  • Persoonlijke begeleiding
  • Niet-goed-geld-terug beleid
  • Levenslang toegang

Privé Pianoles

  • Persoonlijke aandacht
  • Lessen geheel op maat
  • Van pop, jazz tot klassiek
  • Lessen op een vleugel

Online Piano Cursus

  • Akkoorden, pop & jazz
  • Persoonlijke begeleiding
  • Niet-goed-geld-terug beleid
  • Levenslang toegang

Privé Pianoles

  • Persoonlijke aandacht
  • Lessen geheel op maat
  • Van pop, jazz tot klassiek
  • Lessen op een vleugel

Laat een reactie achter!

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 1 stem
Artikel waardering