De muzieksector in opstand wegens onderwaardering [opinie]
Je kan wel protesteren tegen onderwaardering onder het motto #UnmuteUs. Maar wat doen de muziekindustrie, muzikanten en muziekdocenten zelf om serieus genomen te worden?
Dit blog is ook als opinie-artikel gepubliceerd op KN.nl
Chef’Special moet voor prins Bernhard gratis spelen tijdens het Formule 1-weekend
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, het verzoek van prins Bernhard dat de band Chef’Special maar gratis moet spelen tijdens het Formule 1-weekend in Zandvoort. Compleet respectloos natuurlijk.
Maar zo werkt dat helaas al jaren in de muziekwereld. Bij talkshows zoals De Wereld Draait Door moesten artiesten ook gratis spelen. Je krijgt immers ‘exposure’, zeggen ze dan. Oh ja, en een frietje voor het diner kan er ook wel af. Bijzonder dat niemand het daarover heeft.
ZZP-muzikanten werken voor een schijntje!
19.000 euro omzet per jaar, dat is wat ZZP’ers in de creatieve sector gemiddeld verdienen. Iemand betaalt hiervoor de prijs. Wie dan? De kunstenaars zelf natuurlijk. Hoe dan? Door voor weinig of niets te werken.
“Het zegt iets over hoe er naar muzikanten wordt gekeken”, klaagt Joshua Nolet van Chef’Special. Hij heeft helemaal gelijk. Maar nu even de andere kant, want daar hoor ik niemand over.
Wat doen de muziekindustrie, muzikanten en muziekdocenten zelf om serieus genomen te worden?
Ik noem een paar voorbeelden:
Muzikanten spelen voor een biertje
Muzikanten laten zich misbruiken door te spelen voor 50 euro, een biertje en een hapje eten. “Beter iets dan niets”, is de redenatie. Hoe serieus neem je jezelf dan?
Klassieke musici doen gratis lunchconcerten
Klassieke muzikanten op het hoogste niveau doen gratis lunchconcerten. Nee, niet alleen in de lokale bejaardentehuizen. Ik heb het over het Amsterdamse Concertgebouw, Nationale Opera & Ballet, Tivoli Vredenburg Utrecht enzovoort.
Want de zalen denken allemaal: “Voor de musici is het een gelegenheid om zich op een prachtig podium voor een volle zaal te presenteren en concertervaring op te doen.”
Wie dat zegt? Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, in dagblad Trouw.
Onderbetaling door muziekscholen, conservatoria en hun impressariaten
Laten we eens een blik werpen op de instituten zelf die de Nederlandse muzikanten opleiden en daarna voorzien van onderwijswerk.
Impressariaten van conservatoria
Impressariaten van conservatoria laten hun studenten en zelfs hun afgestudeerde muzikanten spelen voor een ‘onkostenvergoeding’ van 100 tot 125 euro. Niet per uur, maar voor het hele optreden. Verwacht ook niet dat ze je nog bellen als je nee zegt. Voor jou genoeg anderen, toch?
Muziekscholen en conservatoria doen aan onderbetaling
Conservatoria én muziekscholen betalen ZZP-docenten tussen 20 en 30 euro per uur. Daar heb je dan 5 tot 6 jaar in het hoger onderwijs voor gestudeerd. Om nog maar te zwijgen over de jaren die je al als tiener hebt moeten opgeven om überhaupt het toelatingsniveau te halen.
En dit zijn dus de instituten zelf die de Nederlandse muzikanten opleiden en daarna voorzien van onderwijswerk.
De tekst gaat hieronder verder…
ZZP-muziekdocenten en online muziekcursussen
En laten we ook een blik werpen op ZZP-muziekdocenten en online muziekcursussen.
Privéles voor een fractie van wat het hoort te zijn!
ZZP-muziekdocenten geven privélessen voor 25 euro per uur. En als ze een beetje lef hebben: 40 euro. Hoe serieus neem je jezelf dan als professional? En dan negeer ik maar even die ‘docenten’ zonder opleiding die de plek innemen van geschoolde musici die jarenlang offers hebben gebracht.
Online pianocursussen voor een paar tientjes
En vergeet niet de online muziekdocenten. Meer dan de helft daarvan is niet eens opgeleid. Ze zijn nooit verder gekomen dan de muziekschool. En die bieden muziekcursussen en online pianoles cursussen voor een paar tientjes aan!
Pianoles op keyboards: Werkelijk?
En dan negeer ik maar even de pianodocenten die hun pianoleerlingen op keyboardjes laten spelen, in plaats van hen aan te moedigen om naar een degelijke pianohandel te gaan en een fatsoenlijk instrument te kopen.
Want op een keyboard kom je als pianist geen steek verder. Je techniek en sound worden uitermate slecht ontwikkeld. Ook kan je de helft van het pianorepertoire niet spelen. Je hebt daarvoor simpelweg een gebrek aan toetsen (66 i.p.v. het vereiste 88). Dat weet je als professional. Maar ja, zalig de onwetenden?
In ieder geval hebben zo ook de pianoverkopers en pianostemmers steeds minder werk. Die hele piano-industrie wordt om zeep geholpen. Thank you very much!
De tekst gaat hieronder verder…
De cultuursector protesteert na een jaar zwijgen: Unmute Us
Ik ken collega’s die tijdens de coronacrisis een jaar lang hun bedrijf kapot hebben laten maken door ‘vrijwillig’ niet te werken. Niet lesgeven, geen repetities enzovoort. En protesteren ho maar, want ‘dat is voor wappies’, toch?
Nu, anderhalf jaar later, nemen ze eindelijk zelf eens de moeite met welgeteld één protest, #UnmuteUs. En dan verbaasd zijn dat niemand gehoor geeft?
Collega’s, neem eens je verantwoording!
Begrijp me niet verkeerd. Het is goed dat men eindelijk een beetje protesteert. Ik ben daar voor.
Maar het moet van twee kanten komen. Dus misschien kan de muzieksector ook de hand in eigen boezem steken?
Was dit blog waardevol?
In mijn blogs deel ik gratis mijn kennis. Heb je een vraag of reactie? Plaats die dan onderaan dit blog in de commentsectie. Daar help ik je graag verder!
Ik ben Roy Harmanus, pianoleraar, pianist & gastdocent-conservatorium. Bekijk mijn online pianoles cursus of privé pianoles Tilburg.
Deze blogs wil je niet missen!
Klassieke muziek transformeert jou
In dit YouTube filmpje legt Dirigent Benjamin Zander vol inspiratie achter de piano uit hoe krachtig klassieke muziek op jou als persoon kan inwerken.
Muziek en het brein: Wat doet muziek met je hersenen?
Wat doet muziek met je hersenen? Professor Erik Scherder over de positieve invloed van muziek op je brein. Youtube filmpje.
Filosoof Roger Scruton over waarom schoonheid belangrijk is
De Britse filosoof Roger Scruton (Manchester, 27 februari 1944) beargumenteert in deze korte documentaire zijn visie dat Schoonheid ertoe doet.
Igudesman & Joo – De ideale pianoles
De show van deze twee musici Aleksey Igudesman (viool) en Richard Hyung-ki Joo (piano) is een parodie op klassieke muziek.
Alle kerktoonladders praktisch en visueel uitgelegd
Uitleg en een handig overzicht van kerktoonladders (modi)
Gratis bladmuziek online downloaden
In dit blog vind je goede websites waar je gratis bladmuziek kunt downloaden.
Noten leren lezen voor beginners (websites en apps)
Wil jij noten lezen of bladmuziek lezen oefenen? Hier vind je handige websites en 3 apps voor beginners. Op je eigen tijden en tempo!
Handige websites voor Muziektheorie en Solfège
De beste websites voor solfège en muziektheorie. Ook met goede trainingen en muziekopdrachten die je zelfstandig kunt doen.
Alle 7-akkoorden uitgelegd én septiem akkoorden overzicht
Uitleg en een handig piano-overzicht van septiem akkoorden, in chronologische volgorde.